Una nova llibreria a Barcelona: Benvinguts a Casa Usher

Obrirà les portes al març, al número 79 del carrer Santaló, ben a prop del mercat Galvany. Una antiga bodega i vivenda amb un pati interior privilegiat. Quan hi entres ja t’hi voldries quedar. 

Maria F. Serra i Gerard Granados, fundadors de Casa Usher | Foto BiBI Oye

Maria F. Serra i Gerard Granados, fundadors de Casa Usher | Foto BiBI Oye

Casa Usher és acollidora abans de ser-ho. Obrirà les portes al març, al número 79 del carrer Santaló, ben a prop del mercat Galvany, però ja t’hi voldries quedar. Té una bona paret de maons foscos a la sala principal, rajoles hidràuliques a terra, bigues de fusta, sostres de volta catalana, detalls modernistes. Té habitacions desiguals, amb uns mosaics antics de ceràmica preciosos. Les estances encara s’endevina què eren, hi intueixes vida. I al privilegiat pati interior, hi toca un sol d’hivern pacífic. Qualsevol persona que s’estimi mínimament els llibres, en entrar-hi, hauria desitjat convertir-la en una llibreria. Això és exactament el que els va passar al Gerard, la Maria i l’Anna, les ànimes de Casa Usher.

Bodega de barri i vivenda

Casa Usher era una antiga bodega de barri que tenia una vivenda al darrera. Una finca del 1910 on durant tres generacions hi va estar el Bar Pasqual. Encara s’hi pot llegir el nom a l’entrada. Oberta des del 1925, va tancar el febrer de l’any passat, el mateix mes que el Gerard Granados i la Maria F.Serra perdien la feina en tancar la llibreria on treballaven, a Gràcia. Tots dos coneixien l’Anna Arranz. Hi havien treballat en moments diferents, en d’altres llibreries. Van convenir que era el moment de fer-ho. Obrir la seva pròpia llibreria, on sentir-s’hi com a casa, que els clients notessin el seu caliu.

Després d’assessorar-se a Barcelona Activa, van començar a buscar el lloc adequat. “Hem de veure 1.000 locals abans de decidir-nos”, recorda que deia en Gerard. Però a la quarta va anar la vençuda. “Vèiem molt clarament que a Gràcia ja n’hi ha moltes, la distribució de les llibreries a Barcelona és troncal, del centre en amunt, i després te’n trobes algunes disperses en cada barri”, exposa la Maria. Van pensar en Sants, però Casa Usher els va trobar primer.

La seva llibreria serà generalista, amb una acurada selecció reflex de la seva identitat. Aprofitant l’estructura de vivenda, donarà la benvinguda la secció de novel·la, hi haurà llibre infantil al dormitori, també llibre il·lustrat i còmic; a la cuina, és clar, llibres de cuina i llibre pràctic, de viatges, d’emprenedoria; i al racó de pensar, assaig. “La idea és que la gent pugui circular per la casa, tranquil·la, escoltant música”. En total són 75 metres quadrats, més els 50 del pati. La Maria i el Gerard s’hi passaran moltes hores. L’Anna, que té una altra feina, els ajudarà allà on no arribin.

Llibres i vins

Un bon llibre i una copa de vi. Conscients que cal oferir alguna cosa més, els responsables de la llibreria volen maridar dues cultures. Un dels seus referents a l’hora de pensar Casa Usher és la llibreria “Tipos infames” de Madrid, que resa “Libros y vinos”. Encara hi donen voltes, però entenen que oferir vins de bodegues petites, casa amb l’esperit del seu projecte i el passat de l’establiment. En tot cas, la cafeteria, que estarà al pati, l’entenen com un complement. Ho quantifiquen així: 85% llibreria, 15% cafeteria. El Gerard destaca que disposaran de Wi-Fi i podrà ser un lloc agradable on llegir, treballar i estar-s’hi una estona.

A les tardes, a més, pensen organitzar moltes activitats i actes culturals aprofitant la sala dels mosaics. “Intentarem fugir de les presentacions de llibres i oferir actes no només literaris, però sí culturals. Estem oberts a tot, muntar exposicions de fotografia, pintura, fins i tot teatre”, diu la Maria.

Elogi de la professió

Per fer realitat el seu somni, han recorregut al micromecenatge, amb una campanya que ha aconseguit més dels 10.000 euros que s’havien fixat com a objectiu. Una iniciativa que podria recordar aquella que també va complir amb èxit la llibreria Documenta pel seu trasllat a l’Eixample, però amb una diferència, matisen, que Documenta ja existia i ells s’hi han enfrontat sense tenir una identitat. Per això, estan molt agraïts del suport rebut per part de la gent del sector i de diverses llibreries de Barcelona. Defensen que les llibreries treballen amb un marge tan petit, que és imprescindible tenir molt d’ofici i alguns anys d’experiència a l’esquena per afrontar el repte amb certes garanties. “Mai no aconsellaria obrir una llibreria perquè t’agrada llegir”, afirma la Maria. “Evidentment això no consisteix en pujar la persiana i seure a llegir tot esperant que entri algú”. I afegeix: “Ara has de fer 20 vegades més que abans per aconseguir el mateix”. Una d’aquestes coses que ara cal fer és ser present a les xarxes socials: Ells ja s’hi han apuntat i, decididament: Tenen perfil a Facebook, Twitter, Pinterest, i Instagram a més d’un blog propi.

Un nom terrorífic

El nom de Casa Usher surt d’un relat ple de terror, mort, bogeria i destrucció d’Edgar Allan Poe, considerat un dels més brillants de la seva obra, “La caiguda de la Casa Usher”. També és un petit homenatge a una botiga de col·leccionisme del Poblenou que va tancar i a la qual el Gerard tenia un afecte especial. “Hi podies trobar tresors, estava plena de rareses, però eren autèntiques. Un dia hi vaig anar i em vaig trobar que havia desaparegut. El seu propietari havia mort”. Conjurant una mena de malefici, ells han decidit batejar la campanya per obrir la llibreria amb el lema “Aixequem Casa Usher”, tota una declaració d’intencions contra el pessimisme que afronta el sector. No els fa por el passat, creuen en el llibre com a objecte i saben el que es fan. Han treballat junts, són amics, i volen transmetre aquest “bon rotllo” que tenen, assumint el seu paper de prescriptors. “El nostre objectiu és fer lectors”, conclou la Maria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s