El pòsit de les paraules del president Mas

El núvol de paraules de la conferència del president Mas d'aquest 25 de novembre.

El núvol de paraules de la conferència del president Mas d’aquest 25 de novembre.

Mas ha desvelat la seva ruta cap a la independència: una llista de país mixta per encarar 18 mesos decisius per a Catalunya. La seva proposta va quedar suspesa aquest 25 de novembre en l’aire de l’Auditori del Fòrum, on el president va pronunciar davant d’unes 3.000 persones la conferència “Després del 9-N: temps de decidir, temps de sumar”.

Agafades de la primera a l’última, el discurs de Mas dibuixa un núvol de paraules que pot contribuir a fer un “zoom out” per mirar de prendre certa perspectiva. Amb el procés a tota vela, per usar una de les metàfores marineres a què Mas ens té acostumats i que ahir tampoc no van faltar, el president va referir-se a diversos moments del passat recent, com el seu discurs en el debat de política general del 25 de setembre del 2013, que va pivotar al voltant de fer una consulta acordada amb l’Estat.

Si prenem aquests dos discursos i els comparem, veurem que “Catalunya” segueix sent l’eix central per a Mas, però ara ressalta “país”, “Estat” i “eleccions”, juntament amb “fer”, “persones” i “majoria”, en comptes de “govern” i “any”.

És cert que Mas ja repetia sovint l’any passat els mots “país” i “Estat”, però ara aquests s’han fet grans. Però… de quin Estat parla? Albert Cuesta, que és l’autor del núvol de paraules del discurs d’ahir de Mas, ha aclarit per a qui ho pogués interpretar com un senyal del gir independentista del president que, en realitat, Mas es refereix de l’estat espanyol.

Un altre detall que ha sobtat és que Mas ahir va fixar els passos cap a la independència, però només la va pronunciar una vegada (per dir que no era partidari d’una independència automàtica sense negociació). Per això, fidel al seu discurs, al núvol no hi apareix la paraula “independència”. En canvi, si ens fixem en els verbs, el que sí que queda clar és que a banda de “fer”, ara ens atrevim més a “ser”.

I encara una darrera observació: les paraules emergents, abans inèdites. Per exemple, la “llista”, que ara marca l’objectiu de Mas, com abans ho feia la “consulta” (al núvol totes dues en groc).

Les paraules se les endú el vent, el que compta són els fets. Per això “Fets, no paraules” és el que reivindicava Montilla en aquell eslògan de l’ara llunyana campanya del 2006. Però ara, per bé o per mal (i gràcies a l’ajuda de la tecnologia), les podem fixar en imatges i mirar-nos-les lentament. El pòsit que puguin deixar, ja dependrà del temps.

El núvol de paraules del discurs de Mas el 25-N al Fòrum (elaborat per @albertcuesta)

Mas 25N

 

 

 

 

 

 

 

 

 

… I el del debat de política general del 2013 al qual es va referir ahir.

Mas DPG 2013

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s