Aprovació tensa de la comissió de control del 9-N sense el PSC, el PPC ni C’s

Els populars alcen les mans com a protesta mentre David Fernández fa el símbol feminista. (Foto: ACN)

Els populars alcen les mans com a protesta mentre David Fernández fa el símbol feminista. (Foto: ACN)

El Parlament de Catalunya ha aprovat la comissió de control de la consulta i ha fet així un pas més en la preparació del 9-N, després d’una intensa sessió de debat sobre la legalitat de la votació motivada per la suspensió cautelar per part del TC de la llei de consultes.

Malgrat les amenaces i crítiques del PPC i C’s, que ha advertit que la votació és un acte de desobediència contra l’alt tribunal, la unitat dels partits a favor del 9-N s’ha mantingut, i CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP han aprovat la comissió que haurà de supervisar la consulta per 86 vots a favor, cap vot en contra i cap abstenció.

Per contra, tant el PSC com el PPC i C’s s’han abstingut de participar en la votació en considerar-la il·legal. Abans de la votació, els diputats de Ciutadans han abandonat la cambra per manifestar el seu rebuig, mentre que els populars han optat per protestar des dels seus escons alçant les mans

L’amenaça del PP 

El diputat del PP Enric Millo ha alertat els parlamentaris que la votació “pot tenir conseqüències legals” i els ha demanat que fos nominal, abans d’anunciar que el seu grup promouria accions jurídiques si es duia a terme, cosa que els portaveus de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP han entès com una “amenaça” personal. Millo ha acabat demanant a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, la llista dels diputats que votarien i, dirigint-se als parlamentaris, els ha exhortat a votar per crida: “Donin la cara”. De Gispert, però, ha mantingut el sistema habitual de votació electrònica.

“Si volen, podem votar a mà alçada, amb urna i amb DNI a la mà. No tenim cap problema”, ha afirmat la portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats. El portaveu de CiU, Jordi Turull, ha acusat el PPC i C’s de “deixadesa de funcions” per decidir no participar en la votació i, en la mateixa línia que Camats, els ha respost: “Assumeixo les conseqüències de la decisió del meu grup si ho porten davant la justícia”.

La diputada d’ERC Gemma Calvet ha recordat que la designació es feia en el marc d’una “clara irregularitat democràtica”, ja que la suspensió parteix d’un informe del Consell d’Estat, “dirigit i presidit per un exsecretari de Salut en temps de Franco”.

Finalment, David Fernández, per part de la CUP, ha afirmat que es declaraven “insubmisos, desobedients i insubordinats davant el TC, el govern espanyol i l’Estat i els que, en nom de la llei, volen emmordassar la democràcia”. “No pensem demanar permís per ser lliures ni perdó per ser-ho”, ha sentenciat.

En una sessió d’alt voltatge polític, De Gispert també ha tombat la proposta del portaveu del PSC, Maurici Lucena, de llegir en veu alta l’informe dels serveis jurídics del Parlament sobre la votació -o almenys el seu punt número 3- per tal que tots els diputats “fossin conscients” del que estaven a punt de fer i de les seves conseqüències.

La clau, l’informe del gabinet jurídic del Parlament

Els partits firmants del pacte del 9-N han votat emparant-se en l’informe dels serveis jurídics del Parlament, que considera que la designació de la comissió de control no incompleix la suspensió cautelar. L’informe es fonamenta en una resolució del Constitucional de l’any 2002 sobre la suspensió d’una llei del Parlament de Castella-la Manxa que va permetre el desplegament reglamentari de la llei en suspensió sense que la llei s’executés. En l’informe es diu que el fet parlamentari de designar els experts no té plens efectes fins que el president els nomeni per decret oficialment.

En canvi, el portaveu de C’s, Albert Rivera, ha alertat que es cometia un “acte de desobediència” al TC, que “trepitja línies vermelles” i incorre en un “il·lícit administratiu, civil i penal”. “Estem davant de la comissió de possibles delictes”, ha afirmat abans de la votació. I carregant contra ERC, ha conclòs: “No som partidaris de la insubmissió civil des del cotxe oficial com fa el senyor Junqueras quan la llei no li agrada”.

Tensió entre De Gispert i C’s i el PP a l’inici del ple

La polèmica i certa tensió ja han començat des de l’inici del ple al Parlament per l’elecció de la comissió de control de la consulta. El diputat popular Enric Millo ha demanat, tot just començar la sessió, que es retirés de l’ordre del dia aquesta votació en considerar que es pot “incórrer en una clara il·legalitat”.

Millo ha assegurat estar “sorprès” en comprovar que es mantenia a l’ordre dia aquest punt, “que preveu el desenvolupament d’una llei que ha estat suspesa pel Constitucional”.  La resposta de la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, ha estat que “no es tracta d’una facultat de la presidenta, sinó del ple” i que, per tant, en arribar a aquest punt de l’ordre del dia es tractaria.

També s’ha afegit a la petició del PP el portaveu de Ciutadans, Albert Rivera, a qui De Gispert no ha donat la paraula en considerar que volia sol·licitar el mateix que Millo.

Els set juristes que hauran de supervisar la consulta

Els set membres d’aquesta comissió els van proposar dilluns, conjuntament, els grups parlamentaris pro consulta, tot i la impugnació del govern espanyol. Es tracta de la catedràtica de Dret Constitucional Mercè Barceló, els catedràtics de Ciència Política Joaquim Brugué i Jordi Matas, el catedràtic de Dret Civil Miquel Martín, el doctor en Dret Alfonso González i els advocats Marc Marsal i Benet Salellas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s