Junqueras demana entrar al govern per “blindar” la consulta

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, al debat de política general aquest dimarts.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, al debat de política general aquest dimarts.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha exposat de forma més clara que mai la seva disposició a entrar al govern per blindar la consulta. De fet, Junqueras ha deixat de banda els eufemismes i ha demanat a Mas d’entrar-hi. “Hem dit moltes vegades que si el govern ens necessita per blindar la consulta del 9-N estarem encantats de ser-hi. Potser ho hem d’expressar d’una forma més explícita”, ha dit a l’inici del seu discurs en la segona jornada del debat de política general al Parlament. Junqueras ha llançat aquesta petició:

“Volem ser al govern per blindar aquesta consulta.”

Després d’afirmar que la V “ens referma en els nostres compromisos”, Junqueras ha subratllat que “la consulta és el millor instrument que tenim a l’abast” i que, tant entre els partits com entre la gent, el 9-N “és el que genera més consens”. Per això, reincidint sobre la necessitat de col·locar les urnes, s’ha preguntat emfàticament “de què serviria haver votat la declaració de sobirania si després no som coherents”.

Junqueras ha demanat mantenir la unitat i el consens i, prenent la metàfora de Mas sobre la “figura de porcellana” de la primera jornada del debat de política general, ha dit:

“Potser la unitat és una figura de porcellana, potser és delicada, però és immensa, i mereix que la cuidem.”

El president d’Esquerra, que ha vertebrat el seu discurs en 5 eixos -reptes, febleses, fortaleses, dret i compromís-, ha assenyalat com una feblesa el frau fiscal i ha apuntat que tenir totes les eines per combatre’l és justament un dels arguments per ser independentista per a moltes persones. D’altra banda, ha situat entre les fortaleses el sistema educatiu i les exportacions, per acabar amb un cop de puny sobre la taula a favor del 9-N tot recordant als polítics la voluntat del poble català expressada als carrers en la passada Diada:

“Si el 9-N és un 11-S amb les urnes sobre la taula estem convençuts que podem guanyar i hem de fer tot el possible per intentar guanyar. Això és el que molts dels nostres conciutadans esperen de nosaltres. I allò a què molts de nosaltres ens vam comprometre.

La unitat, el consens, ja existeix; el que cal és preservar-lo. Tots el que vau signar l’acord del 9-N sabíeu que el govern espanyol no us aplaudiria quan anéssiu a votar. Ho sabíeu perfectament. I que el TC no us ho regalaria i, si ho sabíeu, heu de ser conseqüents amb el que vau firmar. I si de debò no ho sabíeu, amb tota la modèstia diré que no us mereixeu la confiança de la ciutadania.”

ERC no vol eleccions

El cap de l’oposició ha recordat que, malgrat que totes les enquestes els donen com a guanyadors si ara es fessin eleccions, ells estan compromesos amb el procés i convençuts que la consulta és el que vol la gent i genera més consens que unes eleccions plebiscitàries. “Ningú faria el que estem fent nosaltres”, ha dit Junqueras (un extrem que Mas, en la seva resposta, ha posat en dubte en el context de crisi actual). Segons Junqueras, “els que som pares o estan a punt de ser-ho no pensen en les pròximes eleccions o les següents quan pensen en el futur, sinó que hi pensen en un sentit més ampli” i ho fan tenint en compte sobretot els més febles “perquè no són capaços de fer valer els seus drets i ens necessiten”.

Mas: “La consulta es farà i sortirà bé”

El president ha celebrat que ERC hagi manifestat per primer cop que vol entrar al govern i que ho hagin fet amb tota la formalitat que atorga la seu parlamentària. Ho ha celebrat perquè hi veu “una possible major fortalesa”, i ha respost que quan acabi el debat en parlaran.

Tot i això, Mas ha apuntat que no acabava d’entendre a què es referia amb la paraula “blindar”, perquè, per ell, la consulta ja ho està, de blindada.

I després, li ha recordat que un any i mig enrere, a l’inici de la legislatura, ERC va rebutjar el seu oferiment d’entrar al govern perquè no ho va veure clar, i que, malgrat que donava “molt de valor” al fet que ara hi volguessin ser, tenia la impressió que això de la “pressa per entrar al govern”, i per tant el valor de la renúncia a ser-hi o a forçar unes eleccions que eventualment els donessin com a vencedors, havia canviat molt des que la tasca és ingrata. “Abans havia vist corredisses per ser-hi. Podies pagar a finals de mes, i podies fer coses, i podies inaugurar coses de tant en tant. I ara resulta que és exactament al revés”, ha apuntat.

Finalment, Mas ha etzibat a Junqueras que el govern tampoc no depèn d’ERC perquè, sense el suport dels republicans, hi hauria d’altres majories possibles “per fer altres coses”.

Pel que fa a la unitat per la consulta, Mas també ha respost Junqueras que el seu capteniment és celebrar-la (“No hem arribat fins aquí per fer un pas enrere ara”), però ha insistit que cal fer-ho bé i que ara la seva gran preocupació és que la resposta sigui “clara i indiscutible”.

Pel president, si cada Diada hi ha “tanta gent” i “ho fan tan bé”, això vol dir que ara “nosaltres també ho hem de fer bé”. I en aquest sentit, s’ha tornat a mostrar optimista:

“Estic molt i molt convençut que això acabarà i acabarà bé.”

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s