Què diu la premsa internacional dels resultats del 25-M a Catalunya?

Els diaris estrangers, com el belga "Le Soir", s'han fixat en Catalunya aquest 25-M.

Els diaris estrangers, com el belga “Le Soir”, s’han fixat en Catalunya aquest 25-M.

La premsa internacional s’ha acostumat a mirar cap a Catalunya arran del procés, en especial després de la convocatòria del referèndum pel 9-N. Conscients que unes eleccions com les del 25-M podien ser un bon termòmetre per mesurar la força dels sobiranistes, diversos mitjans han subratllat la victòria d’ERC, la participació obtinguda i que les forces a favor de la consulta amplien suports.

The Guardian:

Dins la peça “Spain: People’s party triumphs while smaller parties make gains”, la periodista Ashifa Kassam, des de Madrid, ha explicat que una de les sorpreses de la nit electoral a Espanya ha estat l’augment de 10 punts de la participació a Catalunya, del 36,9% el 2009 al 47,44% aquest 2014.

El rotatiu britànic ha recordat que a Catalunya el govern està impulsant un referèndum i que en aquestes eleccions europees, malgrat que moltes veus han alertat del risc de quedar fora de la UE en cas d’independència, les forces sobiranistes han incrementat la seva força i han guanyat seients al Parlament Europeu.

Per últim, s’ha fet ressò de les paraules del president Mas: “Tot segueix endavant, ni un pas enrere”.

Reuters:

L’agència de notícies internacional amb seu a Londres ha subratllat el tomb sobiranista a Catalunya afirmant que “la regió del nord d’Espanya ha quedat en mans d’un moviment separatista en auge el líder del qual està empenyent per fer un referèndum independentista al novembre“.

La seva notícia (“Spain’s ruling PP wins EU vote, political fragmentation rises”) destaca la davallada dels dos principals partits i l’augment de la fragmentació.

The Wall Street Jornal:

El diari nord-americà afirma en el quart paràgraf de la peça on han destacat la victòria del PP a Espanya (“Spain’s Ruling Popular Party Wins Most Votes in EU Election”) que al contrari que els votants de molts països europeus, els espanyols han rebutjat els partits euroescèptics, i a Catalunya han donat un fort suport “als partits antiausteritat i separatistes que estan a favor del referèndum per separar la rica regió de la resta d’Espanya”.

Le Soir:

El diari francòfon més popular de Bèlgica ha dedicat una peça exclusivament als resultats a Catalunya de les europees, i destaca la victòria d’ERC: “Les indépendantistes de Catalogne en tête aux élections européennes”. El rotatiu ha explicat que els republicans són segona força al Parlament, però han guanyat les eleccions aquest 25-M amb el 23,67% dels sufragis.

El diari contextualitza que els resultats han tingut lloc a cinc mesos de la consulta sobiranista del 9-N.

Diario de Noticias:

Des de Portugal, aquest rotatiu ha sumat els vots d’ERC i CiU i ha destacat que arriben a la majoria absoluta (55,82%). “Forças pró-independência da Catalunha conquistam maioria absoluta” és el seu titular. A l’interior, la peça destaca que aquestes dues formacions han guanyat 18 punts respecte a les passades eleccions del 2009, mentre els dos principals partits espanyols han rebut un fort càstig per part dels seus electors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s