Homs: “Impedir votar és un error tan gran com recollir firmes contra un Estatut refrendat pel poble”

El portaveu Francesc Homs en roda de premsa posterior al Consell Executiu.

El portaveu Francesc Homs en roda de premsa posterior al Consell Executiu.

“El senyor Rajoy no s’adona que impedir votar és un error tan tan gran com quan es va posar a recollir signatures contra l’Estatut que havia refrendat el poble de Catalunya”. Així s’ha expressat el portaveu del govern, Francesc Homs, en roda de premsa després del consell de govern en relació amb l’editorial del “Financial Times”, que aquest dimarts ha urgit el president del govern espanyol a negociar amb Catalunya sobre la consulta. Rajoy hi ha respost dient que té les mans lligades per la Constitució i ha demanat al govern de la Generalitat que deixi de banda la consulta a canvi de recuperar el diàleg.

Preguntat sobre aquestes paraules, Homs ha recordat l’episodi de la campanya del PP per dur l’Estatut al TC per mostrar “fins a quin punt” aquesta resposta “obeeix a una determinada posició política encara que s’empari en la legalitat”.

Homs també s’ha referit a la decisió sobre el dèficit anunciada en l’últim Consell de Ministres per reforçar la seva tesi. Segons ha dit el portaveu, sense fer soroll i gairebé d’amagat (la reunió es va celebrar en dimecres pel pont de l’1 de Maig), el govern espanyol “va decidir regalar 3.000 milions d’euros” que tenia autoritzats per Brussel·les enlloc de donar-los al sector públic, concretament a l’administració autonòmica i als ajuntaments. Homs ha carregat contra la decisió perquè, a Catalunya, els 600 milions que els pertocarien permetrien recuperar la paga extra que per tercer any consecutiu no rebran els funcionaris i treballadors públics. “Quan tothom s’està estrenyent el cinturó decideixen que no ens calen 3.000 milions d’euros”, ha dit amb certa sorna.

Per tot això, ha conclòs: “El senyor Rajoy té la mateixa credibilitat que les seves decisions li atorguen; és a dir, zero, o menys no-sé-quant”.

D’altra banda, el portaveu ha volgut valorar l’editorial del “Financial Times” com una mostra de l’èxit de la internacionalització del procés. I, sobre el seu contingut, ha dit que el considera “molt interessant” i ha recomanat a tothom llegir-lo, “començant pel senyor Rajoy”.

Pel que fa a la crida a explorar la tercera via que fa el rotatiu, Homs ha exposat que el govern manté la “disposició al diàleg sense condicions i sense condicionants”. Per tant, ha rebutjat oblidar la consulta per dialogar amb Rajoy tot afirmant que “el diàleg entre dues parts per naturalesa no pot ser un diàleg al qual s’arribi amb condicionants per part de l’altre”.

Preguntat sobre l’efecte paralitzador que presumiblement tindrà la campanya per a les europees en aquest sentit, Homs ha conclòs que, més enllà de les declaracions que ara poden fer tots dues parts, el 25 de maig “marcarà un abans i un després”, com totes les eleccions ho fan en funció del resultat atorgat a les urnes. Unes paraules que es poden interpretar tant com un missatge implícit als votants com també al mateix president Rajoy, en el sentit que l’escenari del procés es manté viu i canviant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s