Rajoy presumeix d’economia: “Hem travessat amb èxit el cap d’Hornos”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al debat de política general. (Foto: EFE)

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al debat de política general. (Foto: EFE)

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha arrencat el debat de política general felicitant-se perquè Espanya ha aconseguit virar el rumb en l’últim any, “de la recessió al creixement” de la seva economia, fins a certificar “un canvi d’escenari”. Rajoy ha subratllat que ja no s’ha de parlar d’esperances ni de previsions, sinó de resultats, i que, després d’ajustos importants s’està recollint “la primera collita”.

“Hem invertit la direcció de la marxa, del retrocés a l’avanç, de l’amenaça a l’esperança; podríem dir que hem travessat amb èxit el cap d’Hornos”, ha pronunciat durant el debat de política general.

Rajoy ha basat la primera part del seu discurs en la contraposició d’adjectius, i s’ha fixat en titulars de mitjans internacionals del 2012 -que situaven un marc de col·lapse econòmic i d’incertesa per a Espanya i tota la zona euro- per seguidament repassar els del 2013 en què es destacava la millora.

El cap de l’executiu espanyol ha parlat de l'”aturada de l’hemorràgia” i la nova “florida” d’Espanya i ha destacat que durant el 2013 l’economia ha passat dels números vermells al creixement, que per primer cop s’ha registrat una caiguda interanual de l’atur, que hi ha hagut rècord d’exportacions i en el sector turístic, juntament amb una recuperació de la inversió estrangera i la davallada de la prima de risc.

“Espanya era un llast per a Europa i avui és part del motor”

“Parlar de l’abandó de l’euro i la desconfiança ja no tenen sentit. La paraula ‘rescat’ ja no cal ni esmentar-la”, ha dit Rajoy, que ha subratllat: “Ara es parla de l’atractiu d’Espanya per als inversors. Espanya era un llast per a Europa i avui és part del motor.”

D’aquesta manera, repassant a bastament la desastrosa situació anterior, ha indicat que l’actual situació no és esperançadora, sinó que la recuperació ja és “una realitat”, que permet plantejar-se el futur “des d’una nova perspectiva”. “Ja no és que l’arbre prometi, és que està donant els primers fruïts”, ha afegit.

Creixement de l’1% aquest 2014, i 1,5% el 2015

Rajoy ha abandonat les metàfores quan ha promès un creixement de l’1% per aquest 2014 i del 1,5% el 2015, l’arribada de la creació d’ocupació neta, més afiliats a la Seguretat Social. Segons Rajoy, el descens de l’atur serà “moderat” aquest any, però es generaran llocs de feina de manera “més intensa” el 2015.

“Tarifa plana” per a la contractació indefinida

El primer anunci de Mariano Rajoy pel que fa a les mesures ha estat una “tarifa plana” per fomentar la contractació indefinida sempre que sigui per a creació d’ocupació neta. Rajoy ha dit que a partir d’aquest 25 de febrer els contractes indefinits que es facin tindran una cotització a la Seguretat Social de 100 euros.

Cap a una reforma tributària

Rajoy ho ha dit després d’afirmar que un cop s’ha demostrat “el resultat de les exigències que vam posar, ara és possible fer una reforma tributària que permeti compatibilitzar la consolidació fiscal amb una profunda revisió del sistema tributari”. Rajoy ha indicat que el nou model fiscal, el projecte estrella del seu executiu, beneficiarà 12 milions de contribuents el 2015, consolidarà el creixement, millorarà la competitivitat, afavorirà la creació de llocs de treball i inclourà mesures socials de suport a les famílies i les persones amb menys recursos.

També ha anunciat que els treballadors que guanyin menys de 12.000 euros a l’any no pagaran l’IRPF.

La corrupció i l’alça de l’electricitat, de passada

El cap de l’executiu també s’ha referit a d’altres qüestions que han centrat aquest 2013, però ho ha fet de passada, dedicant-hi pocs minuts. Quan ha parlat de la corrupció, Rajoy ho ha fet per destacar la lluita del govern espanyol per fer-hi front, les lleis aprovades en aquest sentit, i ha conclòs que s’ha demostrat que hi havia problemes per culpa de la corrupció, però que “el problema no és la política”.

I sobre un altre dels grans temes que ha indignat els ciutadans, l’alça del preu de la llum, Rajoy ha afirmat, lluny de fer autocrítica, que amb la seva reforma s’ha aconseguit un estalvi milionari, i que s’ha fet sempre mirant pel bé del conjunt dels ciutadans.

Rajoy ha tancat la seva intervenció en el Congrés referint-se al procés a Catalunya per tancar la porta a la celebració de cap referèndum sobiranista. El president del govern espanyol ha dedicat poc més de deu minuts a reiterar que la consulta no es farà “perquè no és legal”, però compromentent-se, com a cap de l’executiu espanyol, a “lluitar pels catalans i pel seu benestar”.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s