Celebrant Brossa: 19 poemes pòstums

Per celebrar el 95è aniversari del naixement del poeta, la Fundació Joan Brossa va engegar una iniciativa a través de Twitter. Quina millor manera de recordar un amant de l’experimentació com ell que jugar amb les paraules i escriure poemes?

Joan Brossa (Foto: Arxiu MACBA)

Joan Brossa (Foto: Arxiu MACBA)

El passat 30 de desembre, quan tot just es van complir quinze anys de la mort de Joan Brossa, la Fundació que s’encarrega de preservar el llegat i la memòria del poeta, artista visual, i dramaturg, va començar a escalfar motors per celebrar el 95è aniversari del seu naixement, que s’ha complert aquest 19 de gener.

En un any ben ple d’efemèrides –històriques, com el tricentenari, i literàries, com l’Any Vinyoli- la Fundació Joan Brossa va optar per engegar el mateix  dia 1 de gener i fins el dia 19, la data de l’aniversari, un joc via Twitter que consistia en crear cada dia un poema a partir d’una paraula de l’univers brossià que proposarien al matí. La composició, però, havia de ser un acròstic. És a dir, que unes determinades lletres de cada vers (per exemple, les primeres) havien de formar la paraula escollida. El resultat s’havia d’enviar amb l’etiqueta #Brossa95.

Avantguardista i amant de l’experimentació constant, dels jocs de paraules, de la poesia visual, quina millor manera hi podia haver per a celebrar Brossa?

Tant per la novetat de la iniciativa com per la data escollida per començar, en plenes vacances de Nadal i just després de Cap d’Any, l’aposta era arriscada.  Però si en vida a Brossa el reconeixement li va arribar tard –no va ser fins als anys setanta que la seva obra va començar a ser valorada i va poder publicar sense problemes- els acròstics brossians van començar a arribar amb ganes des del primer dia del 2014.

“Era la primera iniciativa a través de Twitter que fèiem i no hi havia premi, era una cosa totalment voluntària, així que no sabíem com aniria. Però el primer dia ja ens van enviar més de 20 acròstics i hem tingut dies que hem arribat als 40”, explica la Judith Barnés, coordinadora de projectes i activitats a la Fundació Joan Brossa.

Els tuits que els arribaven eren majoritàriament en català, però també n’hi havia en d’altres llengües com l’anglès, el francès o el portuguès. Fins i tot un participant els va enviar un en llatí. Però si remenaves l’etiqueta #Brossa95, el que més sorprenia era la quantitat de poemes que hi havia en italià. Des de la Fundació, expliquen la causa d’aquesta forta activitat: “És que la idea d’aquesta iniciativa la va tenir la nostra becària, que és Sardenya i té una mare mestra que és una enamorada dels acròstics!”.

Per això, des de la Fundació, la gran sorpresa no ha estat només la varietat de llengües amb què han escrit els participants, sinó l’entusiasme i la perseverança dels participants.  “Teníem por que la gent ho abandonés, que anés de més a menys”, reconeix Barnés.

Però en arribar a l’equador del concurs ja havien rebut més de 650 acròstics, i des d’aleshores el ritme no va baixar llevat potser del penúltim dia, quan els participants van topar-se amb la ce trencada d’Antifaç.

En efecte, el mateix antifaç que el 1991 es va col·locar a La Rambla, a l’alçada del carrer Portaferrissa, gravat al paviment. Carnavalesc i brossià com el joc, la imaginació, el teatre o la clau, un poema visual ben conegut on les lletres de l’abecedari formen el desllorigador que obre la porta, on les lletres són la clau. Com Catalunya, oníric, ironia, màgia… totes elles paraules que han anat apareixent aquests dies entre els 19 acròstics pòstums brossians.

La iniciativa també s’ha estès a l’ensenyament, amb aportacions com les del Màster en Gestió de Patrimoni Cultural de la UB, o com les de l’Escola Cooperativa El Puig d’Esparreguera, des d’on Patrici Batalla, mestre del centre, ha enviat les creacions dels alumnes.

Així, durant 19 dies, a més d’ocupar espais públics de la seva ciutat, com la façana del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona, el poeta ha passat a tenir obra inspirada en ell en aquesta mena de gran àgora virtual que és el ‘timeline’ de Twitter. Des de la Fundació, satisfets amb la iniciativa, ja pensen com donar-hi continuïtat.

Article publicat a Núvol.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s