10 camins per llegir Martí i Pol

Miquel Martí i Pol en una imatge d'arxiu.

Miquel Martí i Pol en una imatge d’arxiu.

(Article escrit amb Ramon Radó)

Miquel Martí i Pol, el poeta més llegit i un dels més estimats a Catalunya, va morir l’11 de novembre d’ara fa 10 anys a Vic. Amb motiu d’aquesta efemèride, recordem el “poeta del poble” amb amics, professionals i personalitats que el van tractar i que ajuden a entendre les dimensions del seu món líric i el seu llegat. Ho fem a través de 10 punts on repassem aspectes clau de la seva obra i la repercussió que va assolir.

1 – Martí i Pol i la lluita obrera

“Hi ha cent prohibicions per metre quadrat resumides en una: no penseu; és pecat”

Miquel Martí i Pol va treballar durant prop de 30 anys a “La Blava”. Com tothom a Roda de Ter, coneixia la fàbrica de filats Tecla Sala. Avorria aquesta feina i mirava d’aprofitar qualsevol pausa per compondre versos. Però és precisament aquesta experiència la que li inspira el llibre de poemes “La fàbrica“, un dels primers, on mostra la seva consciència de classe i explica el dia a dia dels obrers i l’opressió que comporta per a “la seva gent” el fet de treballar en una colònia tèxtil. Miquel Martí i Pol hi denuncia el control constant, la manca de llibertats i l’intent de supressió de l’esperit crític de l’individu. El poemari inclou la “Nova oració del Parenostre”, que comença: Pare nostre que esteu en el cel, /
sia augmentat sovint el nostre sou, vingui a nosaltres la jornada de set hores, faci’s un xic la nostra voluntat, així com la d’aquells que sempre manen.”

Montserrat Tura, metgessa, amiga del poeta, arran de les col·laboracions que va fer amb Miquel Martí i Pol durant la seva etapa d’alcaldessa de Mollet, explica l’amistat del poeta amb el seu oncle Jordi Solé i Tura, la seva militància al PSUC i en destaca la seva lucidesa. “Fa 10 anys Catalunya no només va perdre un gran poeta, sinó la ment més lúcida d’anàlisi política, social, i la sensibilitat del qui sap què ens passa a les persones”. Per a Tura, la coherència és una constant en Martí i Pol: “va tenir una vida poèticament íntegra”, diu, i conclou: “La seva obra és totalment vigent. La seva visió del món i les injustícies socials que sovint hi apareixen ara les veiem amb tota la seva cruesa”.

2 – Martí i Pol i Roda

“El seu món era Roda de Ter, la seva vida i la seva obra estan lligades a Roda”, explica el doctor en Filologia Catalana i professor de la Universitat de Vic Llorenç Soldevila. Obres com“El Poble”, “La fàbrica” o “Llibre d’absències” demostren aquest arrelament de Martí i Pol en el seu municipi i “no s’entenen” sense els paisatges de Roda.

La ruta literària de Martí i Pol està formada per 18 punts que abracen tot el seu cicle vital: la casa on neix, l’escola on estudia, la casa on viu i forma una família, la fàbrica on treballa, els paisatges que descriu, el cementiri on està enterrat, tot plegat “en un territori de mig quilòmetre quadrat”, un cas singular dins la literatura catalana.

Tots aquests llocs es poden consultar a la pàgina endrets.cat, impulsada per Soldevila, que incorpora textos recomanats per llegir-hi. La ruta dedicada a Martí i Pol la va estrenar l’any 2000, encara en vida del poeta, un grup de maresmencs encapçalats per Soldevila i darrerament ha incorporat codis QR que permeten consultar des del telèfon mòbil els poemes corresponents a cada indret.

A més, Soldevila també destaca “la quantitat de passejos, places, carrers, biblioteques, etc. que s’han batejat amb el nom de Martí i Pol” després de la seva mort, un fenomen “potser només comparable a Verdaguer i Maragall”, que ha convertit el poeta de Roda de Ter en “una marca territorial molt important” arreu del país.

3 – Martí i Pol i la malaltia

“L’esclerosi múltiple et converteix en un ninot espatllat”.

Quan Miquel Martí i Pol és diagnosticat d’esclerosi múltiple ja té 40 anys. Com ell mateix reflexiona, és un home fet i ja no pot dir, com als 19 anys, quan va patir una tuberculosi que el va fer estar-se un any al llit, que la malaltia l’ajudi a madurar. Però en una carta a un estudiant, el poeta li explica que l’ha ajudat a mirar-se d’una manera introspectiva.

La directora assistencial de la Fund. Esclerosi Múltiple, Gisela Carrés, incideix en la seva actitud exemplar per viure amb l’esclerosi múltiple: “Va tenir una manera de gestionar-ho molt optimista, ho tracta com una oportunitat perquè és una malaltia que va per brots i després del primer dol que tothom passa en saber que tens la malaltia, després de cada brot hi poden haver noves seqüeles i hi ha un nou dol”. Carrés recorda que Miquel Martí i Pol va escriure: “La malaltia és un estímul i una forma de plenitud”.

El professor de neurobiologia de la UB Ferran Burgaya destaca també el periple que va haver de passar abans de ser diagnosticat, i com va arribar a ser derivat a un psiquiatre, ja que, segons veien els metges, “riu sense motiu aparent”. Perquè, com assenyala, l’esclerosi múltiple afecta més coses que les capacitats motores, ja que, en ser una malaltia neurodegenerativa, encara que no comporta una minva de la capacitat intel·lectual, sí que pot afectar el comportament, el caràcter i les capacitats emotives. “I tots aquests canvis emotius, i l’ira, o la depressió, ell ho manega d’una manera molt elegant. En la seva vida i també en la seva obra. Hem vist que a vegades està escrivint dos o tres llibres alhora, però cadascun d’ells té una coherència molt gran”.

El seu biògraf, Ignasi Pujades, destaca que “en llegir-lo tothom s’hi pot sentir identificat, en les incapacitats i limitacions que tots tenim, siguin provocades per malalties o altres circumstàncies”. Pujades assenyala que és a partir de la malaltia que “emergeix la dualitat entre el jo observador i el jo observat. L’exercici de mirar-se un mateix que fem tots, ell el fa més conscientment i a més té la capacitat poètica per explicar-ho”. En aquest sentit, cita versos com “Us parlo de la mort perquè em moro”, que mostren com el poeta mira de cara la malaltia, i també aquell en què es fa de mirall: “Jo sóc aquell que vol empassar i m’ennuego”.

Potser els llibres que més directament tracten de la seva malaltia són “La pell del violí”(1974), “Quadern de vacances”, on mostra l’enfrontament amb la malaltia, i “Crònica del demà” (1977), on expressa clarament la fúria i un sentit tràgic: ‘el per què jo?’. És clar que, just després d’aquest crit de ràbia, arribarà “Estimada Marta”, i amb ella, el retorn.

 4 – Martí i Pol i l’amor

“Mira’m als ulls, hi pots llegir el retorn” (de “Set poemes d’aniversari”, dins del llibre “Estimada Marta”). La poesia de Martí i Pol va viure un autèntic esclat amb “Estimada Marta”, un llibre format per tres petits reculls, l’últim dels quals el que dóna títol al llibre. Se’n van fer 35.000 exemplars i, a banda de convertir-lo en un poeta extremament popular, va suposar la consagració de la seva poesia. Quan ja estava malalt, el poeta va escriure aquest llibre d’amor, més concretament d’amor eròtic, on, segons el seu biògraf, “Martí i Pol fa l’acte d’alliberament més fort, ja que no pot permetre’s cap més acte”.  Per a Pujades és clar que “Marta” s’ha de llegir com una gran metàfora, també en el context del tardofranquisme. Però Martí i Pol també tractaria l’amor en “Llibre de les absències”, que escriu quan mor la seva primera esposa, Dolors Feixas, i en “Els bells camins”, que escriu poc després de tornar-se a casar amb qui va ser la seva companya fins a la mort, Montserrat Sans.

Martí i Pol, poeta de Roda de Ter.

Martí i Pol.

5 – Martí i Pol i la música

A partir dels anys 70, Miquel Martí i Pol és a bastament musicat per cantants, com Maria del Mar Bonet, Ramon Muntaner, Teresa Rebull, Nina, Rafael Subirachs o Celdoni Fonoll, i també per grups com Peix fregit o Gavines del Ter, d’havaneres, el grup del Rosselló L’AgramLa Coral Còsmica o Brams. Fins i tot en castellà, Kiko Veneno va fer una versió de “No demano gran cosa” a “No pido mucho”.

Però si parlem de Miquel Martí i Pol i la música hem de parlar de Lluís Llach. El cantautor i el poeta van treballar plegats en nombroses ocasions i discs com “Ara, Lluís Llach 25 anys en directe”, “Rar, Lluís Llach inèdit” o “Nu” contenen poemes inèdits de Martí i Pol. A més, el disc “I amb el somriure la revolta” està fet íntegrament a partir dels seus poemes i a “Temps de revoltes”, “Ara mateix”, “Un pont de mar blava”, “Mon Porrera” i “Germanies” el poeta de Roda va escriure expressament per al cantautor de Porrera. En total, van ser més de 20 anys de relació que Llach ha volgut recopilar aquest 2013 amb motiu del desè aniversari de la mort de Martí i Pol en el disc homenatge “Estimat Miquel”, on repassa no només la feina, sinó els anys d’amistat i la intensa correspondència que van mantenir.

Potser un fet menys conegut és que el mateix Martí i Pol va editar un disc: “Qui canta, els mals espanta!”. Va ser un enregistrament domèstic que anys més tard es va mirar de recuperar en commemoració del seu 67è aniversari amb una fotografia de coberta del poeta durant una actuació al Teatre Romea de Barcelona l’any 1963.

6 – Martí i Pol a l’escola

Genís Mayola, mestre durant quaranta anys i cantautor, considera que la de Martí i Pol “és una poesia molt profunda, però feta d’una forma molt entenedora”. Aquesta última és una característica molt útil per treballar a classe perquè “els alumnes sovint quan se’ls parla de poesia arrufen el nas”, però alguns poemes de l’escriptor osonenc tenen “un llenguatge molt planer” i al mateix temps “una gran riquesa de vocabulari”.

“En la poesia que ell fa pensada per als infants s’hi veu molt clarament que pensa en ells, juga amb un llenguatge accessible per a nens de 2n, 3r o 4t de primària”, opina Mayola, que també destaca que es tracta d'”un llenguatge molt musical; es nota que ell era cantautor i havia agafat la guitarra en els temps d’Els Setze Jutges”.

Genís Mayola recorda especialment el poema “Mare, si fos mariner”, que sortia al llibre de text de català que utilitzaven a l’escola GEM. “En vam treballar un fragment a classe i una companya, la Carme Fernández, em va proposar de posar-hi música. I un dia vam anar amb els alumnes a Roda i vam cantar-la davant del poeta i la Montserrat, la seva dona. A més, cada nen havia fet un dibuix a partir del que li suggeria el poema i vam donar-los-hi com a regal”. Una curiositat del poema, explica el mestre i cantautor, va ser que a Martí i Pol “li feia por sortir a navegar al mar”.

Anys més tard va descobrir i musicar el llibre “Bon profit”, format per “poemes relacionats amb plats que agraden molts als nens, com els macarrons, el pa amb xocolata o els bunyols de bacallà”.

El poeta Miquel Martí i Pol.

El poeta Miquel Martí i Pol.

7 – Martí i Pol fora de Catalunya

“Darrere d’aquest poeta que es veu tan local, hi ha un poeta internacional”, diu Llorenç Soldevila, que afegeix que l’obra de Martí i Pol s’ha traduït a tretze llengües diferents: alemany, anglès, asturià, eslovè, espanyol, euskera, francès, hongarès, italià, japonès, neerlandès, romanès, rus i xinès.

Les primeres traduccions del poeta de Roda de Ter van començar a la dècada dels setanta, amb la presència en antologies de poesia catalana traduïda a l’espanyol, el portuguès, l’anglès i el neerlandès. L’aparició d'”Estimada Marta” va significar un autèntic fenomen de popularització del poeta, i en aquest context apareixeran les primeres traduccions d’obres unitàries, que agafaran més presència a partir de l’any 2000. Les traduccions a l’alemany, iniciades fa més de trenta anys per Antoni Pous i Johannes Hösle, són les que han tingut més continuïtat i se n’han arribat a traduir set poemaris.

Els llibres més traduïts són “Estimada Marta”, “Quadern de vacances”, “Haikús en temps de guerra” i “Després de tot”, mentre que els poemes que s’han versionat a més llengües són “Elionor”, “Metamorfosi I” i “Mireu-me bé”, a quatre idiomes cada un.

8 – El llegat de Martí i Pol

Miquel Martí i Pol va voler que el seu llegat es quedés a Roda. A la biblioteca del poble s’hi guarden els seus llibres, manuscrits, la correspondència i el seu arxiu personal. Allà estan disponibles per al seu estudi. Els estudiosos i experts en l’obra martipoliana no han deixat d’interessar-s’hi en l’última dècada. Prova d’això és que catorze anys després del primer congrés sobre Martí i Pol, que es va fer encara en vida del poeta, enguany, a mitjan octubre s’ha celebrat per iniciativa de la Universitat de Vic el segon congrés internacional sobre la seva obra amb una trentena d’activitats.

Laura Borràs, professora de literatura a la UB i directora de la Institució de les Lletres Catalanes, indica que Miquel Martí i Pol ha merescut l’atenció crítica i els elogis de grans coneixedors i estudiosos de la literatura catalana, com són Joan Triadú, Salvador Espriu i el curador de la seva obra completa i prematurament desaparegut Pere Farrés.

Borràs explica que Espriu, per exemple, diu d’ell que és “autor d’una obra molt vasta, diversa, complexa i intel·ligent”. I el considera un dels ‘pocs indiscutibles’ ‘poetes de debò’ que tenim. Per a ella, “La seva veu poètica ha estat segurament unexemple extraordinari de poesia de l’experiència. Amb un to personalíssim i senzill que ha entès, com resa un dels seus versos que per mi és tota una poètica: ‘que l’essencial es diu amb senzillesa’.”

“Més de 50 anys de conreu de la poesia i una obra de més d’una trentena de títols, d’una gran varietat de registres i estils (del realisme social a la poesia més intimista), més l’estima del públic, dels lectors, el converteix en un autor d’un valor inqüestionable”, conclou Borràs, que indica: “El llegat que veritablement compta per mi és la fidelitat i l’estima dels lectors”.

Mentre que, per a Tura, el risc que corre l’obra de Martí i Pol no és l’oblit sinó “la sublimació o la banalització: que la seva obra es lloï més enllà de la seva qualitat literària, que la té, o que els seus versos acabin en postals de comunió”.

9 – Martí i Pol a la xarxa

Si en vida va ser batejat com “el poeta del poble”, després de mort la immensa popularitat de Martí i Pol s’ha plasmat en una gran presència a la xarxa. Un compte de Twitter dedicat a Martí i Polpiula des del març del 2012 fragments de la seva obra, seguits per més de 800 tuitaires. A Facebook, trobem una pàgina dedicada al poeta i també presència de la Fundació Miquel Martí i Pol.

Precisament la web de la fundació dedicada al poeta, renovada recentment, és un altre enllaç imprescindible, amb àmplia informació sobre la vida i l’obra de Martí i Pol, a més d’una descripció del fons documental del poeta.

Entre les curiositats que hi ha a la xarxa, trobem una biografia del poeta en forma d’auca al portal auques.cat o un tastet del projecte fotogràfico-musical Tribut de Sorra i Fulles, realitzat per Àlex Carmona i Maria Dolça Manubens i amb la participació d’artistes com Titot, Sanjosex, Dept o Strombers. En el projecte també hi va col·laborar l’exentrenador del Barça Pep Guardiola, recitant “L’hoste insòlit” en la cançó musicada per Mokodude. En la mateixa línia, la pàgina Cancioneros ofereix una relació de moltes de les poesies de Martí i Pol que s’han traslladat damunt d’un pentagrama.

A més, l’obra de Martí i Pol també és present en espais dedicats a la literatura catalana, com Lletra o l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. I a la Viquipèdia, a banda d’una extensa entrada sobre el poeta, també s’hi poden trobar alguns dels seus versos més populars.

10 – Martí i Pol i vosaltres

El programa del Canal 33 “Via Llibre” ha fet des de la setmana passada una crida als usuaris de Twitter perquè piulin versos de Martí i Pol. A més, aquest dilluns la Institució de les Lletres Catalanes convida també a fer-ho. Participa-hi piulant versos del poeta de Roda de Ter amb les etiquestes #10MMP i#versmartipol.

Article publicat al 324.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s