Espadaler avisa la Policia Nacional que “les afirmacions que es fan s’han de poder provar”

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, en la roda de premsa sobre el "cas Raval" de la setmana passada.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, en la roda de premsa sobre el “cas Raval” de la setmana passada.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha demanat respecte a la presumpció d’innocència per als Mossos d’Esquadra implicats en el “cas Raval” i ha afirmat que amb les informacions i imatges que han pogut analitzar a dia d’avui no poden concloure que hi ha hagut “mala praxi” dels agents que van participar en la reducció al Raval de Juan Andrés Benítez, que va acabar morint hores després.

“La presumpció d’innocència també val per a la policia catalana”, ha dit Espadaler, que ha subratllat que estan actuant amb rigor i pulcritud i que no contrastar la informació de la Policia Nacional “seria una evident falta de rigor i una arbitrarietat que no cometrem”.

“Les afirmacions que es fan s’han de poder provar”

El conseller ha demanat públicament a la Policia Nacional, que actua en qualitat de policia judicial per mandat de la jutge, que indiqui en què es basa per fer les afirmacions que fan. “Les afirmacions que es fan s’han de poder provar”, ha dit el conseller, que considera que si se sustenten només en el visionat de les imatges la policia espanyola ha arribat a conclusions errònies.

Durant la roda de premsa, els Mossos han situat els cops a la part superior del cos de la vícima no al cap.

Espadaler ha afirmat que si es demostra que hi va haver cinc cops al cap de la víctima actuaran de forma ràpida i amb mesures disciplinàries per als agents, però ha recordat que de moment no estan imputats.

El director general de la Policia, Manel Prat, al seu torn, ha defensat la minuta policial i ha dit que a dia d’avui la considera vàlida i prou minuciosa.

Vint-i-cinc dies després dels fets, Prat ha dit que no s’ha cridat a declarar als Mossos implicats en l’actuació per no interferir en la investigació i, “per exemple, que no es pugui dir que els han marcat la línia de defensa”.

Expedient per al Mosso que va detenir Bertran Cazorla per un vídeo

El que sí que ha confirmat el director general dels Mossos és l’obertura d’un expedient disciplinari per a l’agent que va penjar un vídeo al seu Facebook amb unes imatges de brutalitat policial que va titular “Ole ole y ole! en Rusia sí que saben tratar a los delincuentes!!”. El cas va ser destapat pel setmanari La Directa, que va indicar que aquest mosso és el mateix que va ser responsable de la polèmica detenció del periodista Bertran Cazorla.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, el director general de la Policia, Manel Prat, i el comissari en cap de la Prefectura de la policia, Josep Lluís Trapero han comparegut aquest dijous al migdia en roda de premsa després de l’aparició de dos vídeos amb imatges de la detenció, i de les diferents versions donades per veïns, els Mossos i un informe de la Policia Nacional sobre els fets.

Després de veure les imatges, Espadaler ja havia dit que si es confirmava l’informe hi hauria hagut ‘mala praxi’ i prendria mesures disciplinàries.

D’altra banda, dos dels testimonis van declarar dijous davant del jutge que van veure un bassal de sang, d’uns 50 centímetres de diàmetre al lloc dels fets i que un dels agents hauria intentat netejar-lo tirant-hi l’aigua d’una ampolla.

L’informe de la policia espanyola parla de cinc cops al cap que els agents haurien clavat a la víctima quan ja es trobava immobilitzada. També conclou que haurien usat una porra extensible.

Què diu l’atestat?

La minuta policial firmat per dos mossos d’esquadra que van intervenir en la reducció de Juan Andrés Benítez diu textualment que l’home oposava una forta resistència a ser detingut i donava cops de puny i puntades de peu als agents, i que per això li van fer una maniobra de control. No hi fan constar cap més maniobra de control. Després, dos sergents els van ajudar a posar-li les manilles, continuen, i també firmen que, quan el van aixecar de terra, seguia sacsejant-se i oposant resistència. Es van adonar que ja no oposava resistència quan entrava al vehicle.

Al cap d’unes hores, amb un nou informe que avalen un sergent i un agent dels Mossos, especifiquen que l’home s’havia donat cops de cap a terra. En cap dels dos papers oficials no es notifica que alguns dels agents van donar cops de puny i puntades de peu a la víctima, com sí que exposa l’informe preliminar de la Policia Nacional, que certifica que un dels agents va donar fins a cinc cops de puny al cap a la víctima quan ja estava immobilitzada. I que un altre li va donar 3 puntades de peu.

En la minuta policial, els Mossos expliquen que en arribar al lloc dels fets van trobar Juan Andrés Benítez barallant-se i que sagnava amb abundància per la cara.

En canvi, alguns testimonis en seu judicial han declarat que quan van arribar els Mossos la baralla entre la víctima i un veí ja s’havia acabat i que la víctima no tenia ferides amb sang.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s