Diagnòstic compartit

Homs valora el retorn al diàleg.

Homs valora el retorn al diàleg.Homs valora el retorn al diàleg.

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha confirmat aquest dimarts els contactes i la reactivació del diàleg a diverses bandes per afrontar la situació a Catalunya arran del procés i el debat entorn del dret a decidir. Homs ha dit en roda de premsa posterior al consell executiu que després de les trobades dels darrers dies“comença a haver-hi el diagnòstic compartit que alguna cosa s’ha de fer”.

Abordant el diagnòstic

El conseller de presidència ha afirmat que “de diàleg, n’hi ha” i ha concretat que “en el terreny del diagnòstic comença a haver-hi moviments”, malgrat que ha advertit que “la solució és molt lluny”.

Esperant una proposta de Madrid

Homs ha valorat aquest inici de diàleg com “un primer pas per abordar les solucions” sobre la crisi de relacions Catalunya-Espanya. I ha considerat que, abans de parlar de sortides, és necessari “identificar un cert diagnòstic compartit”.

Amb tot, el portaveu ha subratllat que el govern manté el seu calendari, “va fent el seu camí” i que, en qualsevol cas, tota sortida passarà per votar. “Qualsevol decisió que es prengui s’ha de votar i -com ha dit avui en Duran- si s’escau, pensem quedes de la política espanyola s’ha de formular una proposta”, ha afirmat davant dels periodistes.

Homs també ha estat preguntat sobre les declaracions del ministre Margallo, que ha qualificat de “pur il·lusionisme” la via sobiranista, i ha remarcat que en cap cas la proposta no pot ser: “Oblidint-se (de la consulta)”, perquè “en democràcia això no se li pot demanar a ningú”.

Reflexionant sobre la posició del govern espanyol, ha conclòs: “Si ells fan un diagnòstic sobre la situació, hauran d’actuar en conseqüència”.

Tres veus valorant el diàleg

Homs ha estat la tercera veu des de CiU que s’ha expressat aquest dimarts sobre les informacions que han publicat alguns diaris, informant que els últims dies hi ha hagut contactes entre PP, PSOE i la federació per abordar la situació catalana.

Primer Rull ha admès l’intent i com n’era de “complicat” obrir diàleg amb Rajoy per fer possible la consulta. Poc després Duran, més optimista, ha valorat les trobades i ha indicat que veia“més lluny el xoc de trens” després d’aquest canvi d’actitud.

Per la seva banda, Homs -a diferència del secretari d’Organització de Convergència que s’ha queixat dels “gestos rotunds” del govern Rajoy i els xocs protocol·laris- ha dit que “el relat de menyspreu ja no és de la mateixa manera”. I també s’ha referit a les paraules de Duran per expressar que compartia la seva impressió que alguna cosa es mou. De fet, Homs ha recordat que ja va considerar la setmana passada que el diàleg començava a tenir “contingut” i que la reunió amb Rubalcaba era “important”.

Amb tot, el portaveu Homs ha advertit que a hores d’ara no hi ha els resultats: “De moment, no s’identifiquen”, ha dit, s’ha mostrat prudent sobre la possibilitat que arribi una proposta espanyola. “Ja veurem si n’hi ha de proposta”, ha conclòs el portaveu, que ha indicat que, mentrestant, el govern seguirà endavant per complir el mandat popular i que no pot variar la seva política avançant-se als esdeveniments.

Article publicat al 324.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s