“Si haguéssim sigut bons minyons, els pressupostos de l’Estat haurien estat els mateixos”

Mas-Colell valorant els pressupostos del govern Rajoy pel 2012.

Mas-Colell valorant els pressupostos del govern Rajoy pel 2012.

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, no veu aquests comptes com una represàlia pel procés sobiranista, sinó com un menysteniment de l’Estat al conjunt de les autonomies, a les quals trasllada el gruix dels ajustos. “Si haguéssim sigut bons minyons (sense el procés sobiranista pel mig), els pressupostos de l’Estat haurien estat els mateixos”, ha afirmat el conseller en declaracions a “El matí de Catalunya Ràdio”. Per ell, la lectura que s’ha de fer dels comptes de l’executiu Rajoy per a l’any vinent és aquesta. Ara bé, Mas-Colell ha reconegut que, tenint en compte el procés en marxa, ni tan sols “en els petits marges no hi ha cap gest per a Catalunya”.

La valoració del conseller d’Economia arriba després que dimarts el portaveu del govern, Francesc Homs, apuntés que no veia “cap gest de grandesa” en els pressupostos i sí “un argument més” per a l’estat propi”.

Mas-Colell, pragmàtic, ha exposat que, tot i la reducció d’inversió per part de l’Estat, Catalunya mirarà d’estirar el carro de l’economia, com ho ha fet sempre. “Intentarem ser motor econòmic”, ha dit, malgrat reconèixer que “em temo que el ministre Montoro ho sap i hi compta”.

Tot i això, Mas-Colell s’ha queixat que els pressupostos generals de l’Estat evidencien la clara voluntat del govern espanyol de salvar l’aeroport de Barajas i garantir-ne la centralitat. Sobre aquest punt, Mas-Colell ha reflexionat: “Per al govern espanyol, quan Barajas té problemes, és una crisi nacional, i quan en té el Prat, és llei de vida”.

En aquest sentit, el conseller ha explicat que quan va a l’exterior i li pregunten per què Catalunya ha engegat el procés en plena crisi, ho té molt fàcil per exposar la situació. “Nosaltres no estem afectats per un mal moment econòmic. Nosaltres estem agredits. No ens rendirem davant les agressions”, ha respost Mas-Colell, que ha afegit que “el que està passant a Catalunya és molt fàcil d’explicar a fora. És la història d’un PP que no té cap tolerància per la diversitat”. Per últim, Mas-Colell ha indicat que la llei Wert n’és un bon exemple perquè “és molt agressiva”.

El preocupa Europa?

Pel que fa a les veus que pronostiquen que una Catalunya independent quedaria fora de la UE, de l’euro i de tots els organismes europeus, el conseller ha dit que no està preocupat i que encara que com a estudiós sempre és partidari de contemplar tots els escenaris, sobre aquest punt “no crec que sigui útil explorar en aquest moment totes les branques de l’arbre que tenim davant. Tot passa per la consulta”.

Altres frases destacades:
-“Sobre l’impost de sucessions, tant ERC com nosaltres hem de ser flexibles per arribar a un acord”.
-“No auguro problemes de Tresoreria d’aquí a final d’any. Estem millor que fa uns mesos”.
-“Coneixem perfectament l’esforç que fan els servidors públics. Ho admirem i ho agraïm. Ells garanteixen el funcionament del sistema”.
-“Inclourem una partida per a la paga dels funcionaris si rebem els diners de Madrid de la taxa sobre els dipòsits bancaris”.
-“Notem que Catalunya està augmentant el seu atractiu per a les inversions de tot tipus”.

Article publicat al 324.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s