Homs i el boomerang de la “grandesa”

Imatge d'arxiu d'un boomerang.

Imatge d’arxiu d’un boomerang.

Com un boomerang, les paraules de Rajoy des del Kazakhstan reclamant a Mas un “gest de grandesa” se li han girat en contra al president del govern espanyol. Si dilluns des de Brussel·les, el president de la Generalitat li responia que l’autèntic gest de grandesa en democràcia és escoltar la gent i deixar-la votar, aquest dimarts, en roda de premsa posterior al consell de govern, el portaveu Francesc Homs, ha tornat a usar aquesta expressió per a criticar els pressupostos de l’Estat per al 2014 presentats per Montoro a Madrid, dels quals ha dit que “no contenen cap gest de grandesa” sinó que, per contra, donen arguments a favor del procés sobiranista de l’executiu català.

Homs ha valorat la reducció del 25’5% de la inversió de l’Estat a Catalunya i ha indicat que -“parafasejant el senyor Rajoy”- considera que en l’elaboració dels comptes per part del govern Rajoy “no hi ha hagut cap gest de grandesa, ni tan sols de posar-hi un punt de sentit comú” i per això ha demanat una “rectificació” i una revisió a l’alça, ja que a parer seu actualment són “un argument més” per a l’estat propi. Sobre quin gest de grandesa esperarien, Homs ha parlat de la paralització d’infraestructures que no tenen un retorn evident en relació a la seva despesa i que, per tant, no ajuden a sortir de la crisi, i ha aprofitat per recordar que ells, en canvi, sí han aturat la línia 9 del metro.

El conseller ha apuntat que la xifra d’inversió a Catalunya prevista per l’Estat (933 milions d’euros) és el 9,6% d’inversió total per a les CCAA i que se situa al nivell del 2009, que Catalunya és la comunitat on la inversió estatal es redueix més tant en termes absoluts com relatius i que es constata la política de reducció d’inversions de l’Estat a Catalunya que ha comportat que en els últims 5 anys les inversions s’han reduït un 75%, davant de la mitjana de 60,9% de descens registrat al conjunt de les comunitats.

El portaveu ha indicat que és una actitud que no els ve de nou: “La manca de lleialtat institucional ja l’hem vist quan fan el repartiment dels objectius del dèficit. Tampoc n’hi ha en aquests pressupostos”, ha manifestat Homs, que s’ha lamentat que novament “el poc marge que tenen se l’apliquen a favor dels seus interessos”.

“Amb Espanya som on érem, per això nosaltres som on som”

El conseller ha dit que els pressupostos mostren que en relació a Espanya “som on hem estat pràcticament sempre, malauradament, per això nosaltres som on som, fent el nostre camí”, ha conclòs en una primera valoració l’endemà de la presentació dels pressupostos estatals per l’any que ve. Amb tot, preguntat pels periodistes, Homs ha descartat valorar-ho com un “càstig” pel procés independentista. “No crec que estiguem situats en el terreny del càstig, almenys nosaltres no tenim aquesta impressió”, ha dit.

Per la seva banda, el conseller de Territori, Santi Vila, ha expressat la seva decepció perquè l’Estat no aposti a Catalunya per la inversió en les infraestructures i ha qualificat d'”inadmissible” que l’accés ferroviari al Prat es fiï a un partenariat públic-privat i que sobre aquesta connexió clau hi pengi una espasa de Dàmocles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s