“Encara que es faci la consulta el 2014 la legislatura continuarà”

Mas, en la presentació del Pla de Govern 2013-2016.

Mas, en la presentació del Pla de Govern 2013-2016.

El nom escollit ja ha estat tota una declaració d’intencions: “Pla de Govern 2013-2016”. El president de la Generalitat, Artur Mas ha llançat un missatge molt clar sobre la seva voluntat d’esgotar la legislatura a l’inici de la seva esperada intervenció en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, com fa en les ocasions importants. Mas ha dit que es tractava d’un pla de govern “amb vocació de permanència” i “per a una legislatura sencera”, és a dir, fins a finals del 2016. I ha subratllat que això seria així fins i tot si, com està previst i acordat, la consulta se celebra el 2014, abans que s’acabi la legislatura.

De fet, el president ha indicat que només veu un motiu perquè això no es compleixi: Que el govern es quedi en minoria. I en aquest sentit ha llançat un segon missatge, afirmant que voldria un govern format per més forces polítiques i reiterant la seva oferta a ERC i PSC perquè se sumin al govern.

Consulta sí, DUI no

Però abans de detallar els eixos del pla, Mas ha llançat un últim missatge, referent a la consulta, i és que el govern està convençut que “en qüestions que afecten el futur de moltes generacions cal obtenir majories àmplies i preguntar al poble de Catalunya i no es pot optar per declaracions unilaterals”, en al·lusió a la DUI. “S’ha de preguntar al poble de Catalunya, que ha d’assumir la responsabilitat col·lectiva. Això val per a la consulta”, ha conclòs.

El pla, 7 eixos per preparar la recuperació

L’objectiu del Pla de Govern 2013-2016, segons ha afirmat Mas, és que el govern estigui preparat perquè quan el canvi de tendència econòmica arribi, el país pugui aprofitar el màxim de bé l’escenari positiu. Mas ha dit que això espera que sigui “més aviat que tard” i, entre altres indicadors per veure quan serà aquest moment, ha assenyalat que es deixi d’incrementar l’atur en mesos no lligats a l’estiu.

El pla té set eixos: recuperació econòmica i creació d’ocupació, cohesió social i serveis d’interès públic, transició nacional i dret a decidir, sostenibilitat i estabilitat de les finances, transparència de l’administració, projecció exterior i reconeixement internacional.

Però Mas no ha anat gaire més enllà i no ha desgranat els 212 projectes inclosos dins d’aquests eixos. En canvi, sí que ha insistit que, l’acció de govern es construeix dia a dia i no es circumscriu a les decisions que s’anuncien els dimarts després del Consell de Govern, ja que l’executiu treballa diàriament en diversos afers a banda de la consulta i el compliment del dèficit.

Sobre la recuperació econòmica, Mas ha dit que el govern està molt pendent del que passi amb l’atur a partir del novembre, desembre, però també d’altres indicadors com l’índex de producció industrial, el comerç exterior, la taxa d’atur juvenil o la taxa d’activitat emprenedora.

Pel que fa a la cohesió social, el president ha situat en primer lloc la preservació d’un sistema sanitari solvent i d’un sistema educatiu que redueixi l’abandó escolar. En aquest sentit, s’ha felicitat que tot i les retallades aquesta taxa ja s’estigui reduint, així com també el fracàs escolar, i ha fet un reconeixement “als mestres que treballant més hores i cobrant menys” ho estan aconseguint.

I sobre el procés de transició nacional i la sostenibilitat de les finances, dos eixos que -ha dit- “van units”, Mas s’ha lamentat: “Just en el moment en què demanem més independència, és quan som més dependents, i les finances públiques no són un exercici de comptabilitat sinó que són els nostres hospitals, les nostres escoles…”.

Finalment, el president del govern ha afirmat que si en l’àmbit empresarial Catalunya ja ha entès que cal obrir-se a nous mercats, també s’ha d’adoptar aquest marc pel que fa a la cultura i la llengua, “que formen part de l’economia però que van més enllà perquè parlen del que som com a país”, ha dit. Mas ha conclòs que al final del procés “Espanya seguirà sent un mercat significatiu, però ja no el principal, i ni tan sols la UE, el nostre mercat és el món”.

La millor enquesta, les eleccions

Mas també s’ha referit a l’enquesta publicada la setmana passada que deia que ERC guanyaria les eleccions si ara se celebressin a Catalunya. El president ha dit que mai no valora aquest tipus de sondejos, perquè, entre altres motius, quan vol tenir una idea clara del que vol la gent crida els catalans a les urnes, com va fer en les eleccions del novembre de l’any passat. “Va ser una enquesta on hi va participar el 75% de la població”, ha recordat, tot insistint que les enquestes sempre estan obertes a especulacions de tota mena sobre la seva metodologia, la intencionalitat o el biaix del mitjà que les publica.

Amb Unió, diferències “de matís”

Preguntat sobre l’estat de la federació i les relacions amb Unió, Artur Mas ha volgut tallar qualsevol especulació assegurant que “no hi ha cap diferència de fons” i que les discrepàncies que s’hagin pogut manifestar en declaracions i en entrevistes a mitjans de comunicació “són de matís”.

El pla de govern que el president Mas ha presentat aquest dimarts es va encarregar al conseller Homs en la primera reunió del govern, el 3 de gener per donar un cop de timó després del resultat de CiU en les eleccions del novembre del 2012.
Article publicat al 324.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s