“La negociació pel dèficit està tancada”

El conseller d'economia, Andreu Mas-Colell.

El conseller d’economia, Andreu Mas-Colell.

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha explicat a TV3 que la negociació amb el govern espanyol sobre l’objectiu de dèficit per aquest any ja està tancada i que ara el govern Mas està a l’espera de saber la xifra per tal de poder presentar els pressupostos. Mas-Colell també ha dit que a la reunió amb Montoro no es va parlar de xifres concretes sobre quin serà aquest límit de dèficit, però ha assegurat que “en cap cas serà inferior a l’1,2%”, la dada mitjana que s’ha donat per a les comunitats. En declaracions a “Els matins” de TV3, Mas-Colell s’ha refermat en la seva intenció de no presentar els comptes per aquest 2013 sense saber aquesta xifra, i s’ha mostrat pessimista sobre la possibilitat de poder tancar aviat els pressupostos.

Les negociacions s’han acabat

“A un nivell més tècnic parlem cada dia, perquè hi ha tots els temes que tenen a veure amb tresoreria. Però pel que fa a l’essencial, la negociació està feta i estem a l’espera que ens diguin la xifra”, ha afirmat el conseller Andreu Mas-Colell en relació amb la trobada que va mantenir divendres amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, a Barcelona, sobre la qualencara no havia donat detalls pel que fa als seus resultats.

Mas-Colell ha dit que “en la reunió no vam esmentar xifres“, però ha afegit que el ministre sap perfectament que la posició del govern pel que fa al repartiment del dèficit és que l’executiu Rajoy hauria de deixar que les autonomies fessin una tercera part del sostre que Europa estableixi per a Espanya.

El conseller ha insistit que “el ministre sap molt bé quina és la postura catalana”, però en canvi ha apuntat que ells no saben d’on surt, i els sorprèn la xifra del 6,3% que el govern Rajoy apunta com a màxim per aquest any. “Nosaltres no tenim gaire clar d’on ha sortit la xifra del 6,3%. El que hem vist escrit a Brussel·les és el 6,5%. És a dir, que hi ha marge”, ha considerat Mas-Colell.

Caldrà esperar fins al juny

Sobre la data en què preveu que podrà presentar els pressupostos, Mas-Colell no ha estat gaire optimista. “Ens agradaria que fos de seguida, però se’ns va transmetre que això encara trigarà. Almenys fins al juny”, ha dit el conseller.

Els efectes d’una pròrroga fins a finals d’any

Preguntat sobre quines serien les conseqüències que finalment els pressupostos es prorroguessin tot l’any, Andreu Mas-Colell ha admès que suposaria una pèrdua encara més gran de la situació de dependència de la Generalitat respecte al govern espanyol.

“Treballaríem perquè no es notés en la vida diària de les persones. Però a la Generalitat tot seria més precari i això, amb les circumstàncies actuals, vol dir més dependent. No puc dir que ara tinguem una situació forta respecte al govern espanyol, però ho seria encara menys si haguéssim d’operar amb pròrroga perquè això focalitzaria l’activitat en tresoreria i continua sent veritat que el nostre banc és el ‘Tesoro Público'”, ha declarat Mas-Colell.

Pel que fa a l’estat de les seves relacions amb el ministre, el conseller ha qualificat la reunió amb Montoro de “molt correcta en el tracte personal mutu”.

Catalunya Banc, de Bankia? 

El conseller Mas-Colell ha admès que des de la Generalitat veuen amb preocupació la possibilitat que Catalunya Banc, la filial bancària creada per l’antiga CatalunyaCaixa, passi a mans de Bankia.

“Ens preocupa que Catalunya Banc acabi a l’òrbita de Bankia”, ha comentat el conseller d’Economia, que ha afegit que “ens sembla sorprenent i no faria cap bé a Catalunya Banc”.

Mas-Colell ha dit que des del govern espanyol “m’asseguren que aquest no serà el cas”, però ha expressat la seva desconfiança quan ha reconegut que es van assabentar d’algunes informacions sobre el cas pels diaris i que tot i els desmentiments en aquest tema “les aparences també importen”.

Article publicat al 324.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s