ERC ofereix suport a CiU sempre que doni “senyals inequívocs” d’un canvi en política econòmica

Oriol Junqueras

Oriol Junqueras

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que poden arribar a diferents tipus d’acords amb Mas sempre que CiU entengui que han de canviar la política econòmica. El líder dels republicans ha defensat que ERC pot condicionar un govern de CiU des de l’oposició i ha condicionat el suport a Mas a si “dona senyals inequívocs que ha entès el missatge”.

Junqueras ho ha dit en declaracions a “El matí de Catalunya Ràdio” l’endemà d’aconseguir 21 escons al Parlament de Catalunya, doblant resultats respecte la contesa electoral del 2010 i fregant els millors resultats de la formació des del retorn de la democràcia, el 2003, quan Esquerra va tenir 23 escons.

El líder d’ERC s’ha mostrat reticent a entrar al govern, però ha explicat que poden donar suport a CiU de formes molt diverses, i n’ha posat diferents exemples: “Es pot fer amb un pacte de legislatura, amb acords puntuals o bé amb un pacte de legislatura condicionat a objectius concrets”.

A l’entrevista del MCR, Junqueras ha proposat canviar la fiscalitat, per obtenir més recursos i ajustar els pressupostos per la banda dels ingressos i no tant de la retallada de despeses. Per això vol recuperar el tram alt de successions i crear impostos sobre els bancs. A més, Junqueras ha demanat a CiU que trenqui els seus pactes als municipis amb el PP i que suspengui l’euro sanitari.

Sobre la consulta d’autodeterminació, el futur cap de l’oposició creu que el procés sobiranista s’enforteix, malgrat que CiU s’ha afeblit, i proposa que ell mateix i Artur Mas expliquin a Europa la voluntat de Catalunya d’esdevenir estat.

El candidat a la presidència de la Generalitat d’ERC s’ha expressat així l’endemà de comparèixer entre crits d'”Oriol president, Catalunya independent” a la seu electoral de la formació a l’Hotel Catalònia de Barcelona. Junqueras va mostrar-se content pels resultats del seu partit, però va dir que més enllà de l’alegria “petita i momentània” del partit, cal ser conscients del “moment greu que viu el país” i de la difícil situació social i econòmica dels ciutadans.

El líder d’ERC va afirmar que “ERC estarà a l’alçada de la seva responsabilitat i del que el país necessita” i va defensar que posarien el seu “resultat al servei del país i de la consulta” després de valorar que una amplíssima majoria parlamentària, fins a 87 diputats, li dóna suport després de les eleccions del 25-N.

“Que ningú ho dubti. Buscarem les fórmules més adequades, no només amb les altres forces polítiques més votades, sinó en plural”,  va dir Junqueras, avançant la seva intenció d’obrir el procés a diferents formacions i de fer un gir en les polítiques socials i econòmiques del govern. En aquest sentit, es pot interpretar com un fet simptomàtic que felicités tres formacions, especialment CiU, ICV-EUiA i la CUP, pels resultats. Ho va fer després d’agrair el suport rebut a tots els que el van votar, “als companys de Sant Vicenç dels Horts”, municipi del qual és alcalde, i d’afirmar que “ERC no fallarà al país i no permetrà que s’abarateixin els nostres somnis”. Junqueras va felicitar CiU “per ser la força més votada, a una àmplia distància de la segona, que per cert som nosaltres”, va dir entre l’esclat de crits de suport dels militants aplegats a la seu electoral d’Esquerra, a l’Hotel Catalònia del carrer Pelai de Barcelona. El candidat d’ERC també va felicitar Iniciativa per Catalunya i el seu candidat, Joan Herrera, pels resultats, subratllant el consens al voltant de la consulta “que es va veure en el debat de política general de Catalunya”, i a la CUP, perquè és una formació “independentista, sobiranista, que entra per primera vegada al Parlament”.

Junqueras va subratllar que el moment que viu Catalunya és “històric” i va interpretar la pèrdua d’escons de CiU i la suma de 87 diputats a favor del dret a decidir com una crida dels votants a buscar “una alternativa econòmica i social que estem convençuts que està profundament i indestriablement lligada a aquest projecte d’independentista”.

Contràriament al que va valorar Alícia Sánchez-Camacho, que va indicar que el suport independentista havia baixat aquest 25-N, Junqueras va afirmar que els partits “que han sortit més reforçats són els que han parlat de forma més explícita d’independència, que hem estat nosaltres”.

Per això, es va pronunciar per la continuïtat del procés sobiranista, però ha alertat sobre“forces enormes que intentaran impedir que fem realitat els nostres somnis” i va finalitzar el parlament emprant la fórmula de la frase que el president Tarradellas va proclamar des del balcó de la Generalitat: Un “ciutadans de Catalunya” al qual va trobar un nou final: “Amb vosaltres la victòria és segura”.

Article publicat al 324.cat

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s