ERC dobla escons i se situa com a segona força per primera vegada

Oriol Junqueras, la nit electoral

Oriol Junqueras, la nit electoral

Important ascens electoral el que ERC ha experimentat aquesta nit del 25 de novembre.Esquerra ha obtingut 21 escons al Parlament i s’ha situat com a segona força de l’hemicicle, davant del PSC, amb 20. Amb l’escrutini finalitzat, la formació republicana dobla el resultat respecte a les eleccions del 2010 i pot jugar un paper important en la governabilitat de Catalunya donat el descens de CiU.

En l’estrena d’Oriol Junqueras com a cap de llista, els republicans aconsegueixen 21 diputats, un 13,51% dels sufragis i més de 462.700 vots. Aquest augment s’ha començat a veure ja des de l’inici de la nit, quan amb el 50% escrutat, Esquerra ja obtenia més vots que fa dos anys.

Per demarcacions, Esquerra Republicana de Catalunya se situa com a segona força a Girona i a Lleida, on guanya un i 2 diputats respectivament, mentre que és tercera força a Tarragona. A Barcelona, cau en la correlació de forces i és la quarta, tot i que passa de 6 a 12 diputats.

Un cop confirmats, aquests són uns resultats històrics per a ERC, que en la història de la democràcia contemporània de Catalunya només havia aconseguit superar els 20 escons amb Carod-Rovira, el 2003 amb 23 diputats i el 2006 amb 21. Amb això, ERC s’ha quedat a només 2 escons dels seus millors resultats des del retorn de la democràcia. En aquest sentit, al llarg de la nit, albirant el pes que assoliria la formació, s’han anat acostant mitjans internacionals a la seu electoral del partit com Al-Jazeera, BBC, Le Monde i France 24, que s’han acreditat durant la mateixa nit electoral.

L’ambient a la seu electoral de la formació ha estat al llarg de la nit d’eufòria contingudades del moment en què el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio els ha donat una forquilla d’entre 20-23 escons. En aquell moment, poc després de les vuit del vespre, des de l’hotel Catalònia, al carrer Pelai de Barcelona, la número 3 a la llista d’ERC, Anna Simó, ha fet una crida a la prudència, però s’ha mostrat esperançada davant de l’escrutini d’aquesta nit.

“Hem de ser prudents i molt rigorosos, com hem intentat ser durant tota la campanya”, ha dit Simó, que ha valorat el sondeig com “una molt bona enquesta si es traduís en escons al final de la nit”. La número 3 de la llista d’ERC ha insistit a demanar prudència, ja que, segons ha dit, “és una enquesta a peu d’urna, on sempre hi ha molt vot ocult”.

Simó també ha indicat que l’enquesta “mostra una tendència” i que aquesta faria que al Parlament hi hagués “uns 100 diputats que estaríem pel dret a decidir, segons la forquilla”.

La diputada també ha subratllat l’atenció que aquests comicis han suscitat a l’exterior quan ha declarat: “Estem sota les mirades molt atentes de la resta del món i el poble de Catalunya ha estat a l’alçada amb una participació altíssima”.

ERC ha conclòs que, si es confirmen els resultats d’aquest sondeig, “es demostraria que la gent té més ganes de política i de democràcia que mai”. 

Al final de la nit, quan els resultats han confirmat les expectatives que s’havien aixecat, la seu electoral d’ERC ha esclatat d’alegria i els crits d'”In-inde-independència” i “Oriol president, Catalunya independent” han rebut el líder de la formació, que ha afirmat que estaran a l’alçada de la seva responsabilitat i ha fet una crida a continuar el procés sobiranista.

 Article publicat al 324.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s