En vaga de fam per l’acomiadament d’un company

Els treballadors de Telefónica en vaga de fam.

Cinc treballadors de Telefónica de Barcelona fa 15 dies que mantenen una vaga de fam per reclamar la readmissió d’un company, Marcos, acomiadat després de sumar 20 dies de baixa mèdica al llarg de 4 mesos a causa d’una hèrnia discal diagnosticada des de fa 5 anys.

Els empleats en vaga de fam, Laurentino, Josep, Carlos, Albert i Carlos, que es troben a la seu sindical de Telefónica al Paral·lel, han perdut de mitjana 7 quilos des que van començar la protesta però mantenen un bon estat d’ànim. “Al matí tenim marejos, però segons va passant el dia van marxant. Tenim l’acetona alta, però com que no som diabètics ho podem suportar. Els metges diuen que és el normal, però el que sí que notem és que el ritme del cervell i del cos és més lent”, ha explicat en declaracions al 324.cat Albert Díez, un dels vaguistes, que fins ara ha perdut 8 quilos 800 grams. Les edats dels vaguistes estan compreses entre els 43 i els 64 anys i estan controlats per un equip de 8 metges.

La demanda dels vaguistes

La seva demanda a Telefónica és triple: la readmissió del Marcos, que quan es dictamini que un acomiadament és improcedent l’empresa deixi escollir el treballador entre ser indemnitzat o tornar a la feina -com havia estat fins ara- i que ningú més torni a ser acomiadat per baixes mèdiques.

Els vaguistes mantenen que han començat la vaga de fam, una protesta que dins l’empresa no s’havia produït mai, perquè “des que Telefónica es va privatitzar, el 1996, no hem tornat a sortir als mitjans de comunicació per reivindicacions dels treballadors”. “El que volem que quedi clar és que la vaga de fam no és una posició de força, és de debilitat. Perquè no podem fer res més amb aquesta empresa”, ha dit Albert Díez al 324.cat.

Segons els vaguistes, la reincorporació del Marcos hauria d’arribar perquè després de ser acomiadat d’un dia per l’altre fins ara dos jutges li han donat la raó. L’empresa va acomiadar l’empleat acollint-se enl’article 52.d de l’Estatut dels Treballadors després de la reforma laboral del 2010 de Zapatero, que va rebaixar d’un 5% a un 2,5% l’absentisme que havia de tenir una empresaper poder acomiadar per aquest motiu. En primera instància, l’acomiadament es va considerar nul, ja que el jutge va considerar que era víctima de persecució perquè volia presentar-se a les eleccions al comitè d’empresa i en un context d’un ERO que feia l’empresa. El Marcos es va reincorporar nou mesos a la feina i més tard, després que l’empresa va recórrer la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, aquest va concloure que es tractava d’un acomiadament improcedent i va dictar una indemnització per a ell el juliol d’aquest any.

La versió de l’empresa, que s’ha negat per dues vegades a rebre els treballadors que mantenen la protesta i els seus representants sindicals, és oposada. Preguntada per aquest mitjà, Telefónica ha explicat que consideren el cas tancat després que van complir la sentència del jutge. “La relació contractual es va tancar als tribunals”, han afirmat.

Fort ressò a les xarxes socials

Fins ara, la vaga de fam dels 5 treballadors de Telefónica, que es troben en actiu i que mantenen la protesta ja que o bé s’han agafat un permís o estan gastant dies de vacances o bé disposen d’hores sindicals, ha aconseguit un fort ressò en les xarxes socials gràcies al blog que han obert i que actualitzen diàriament, i al compte del Twitter @HHTelefónica, i a diverses accions que han dut a terme, com una flaixmob per reivindicar que la plantilla de Telefónica és rendible, en contra dels arguments de l’empresa.

Sumant suports

A més, per la seva seu del Paral·lel s’hi han acostat, entre d’altres, el candidat d’ICV-EUiA, Joan Herrera; els diputat Josep Nuet i Cayo Lara, del grup parlamentari IU, ICV-EUiA i CHA; David Fernández i Oleguer Presas, de la CUP; representants d’Amaiur i del PSUC, i membres de l’associació POR.
A més, la monja Teresa Forcades i Ada Colau, la portaveu de la PAH, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, van fer un acte en suport seu a l’Ateneu de Nou Barris.

Els vaguistes afirmen que des que va començar la campanya electoral han notat un increment de l’interès pel seu cas per part dels partits polítics d’esquerres.

Els companys del Marcos mantenen que estan disposats a seguir la protesta fins que el seu estat de salut ho permeti. Els metges els han avisat que amb l’actual dieta, a base de sucs i líquids, el límit es podria situar d’aquí a dues setmanes.

Article publicat al 324.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s