Mas demana a Europa “que no falli” a Catalunya amb el dret a decidir

El president Artur Mas

El president Artur Mas

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat a Europa que no els falli i donisuport a Catalunya perquè pugui exercir el seu dret a decidir. Mas ha dut a Brussel·les la seva iniciativa de celebrar una consulta sobiranista dins la pròxima legislatura sempre en el marc europeu.

“Que Europa no ens falli”

Davant d’un dels grups d’opinió més influents de la capital europea, i després de remarcar la profunda tradició demòcrata i europeista de Catalunya, ha dit: “Catalunya mai no ha fallat a Europa; ara confiem que Europa no ens falli a nosaltres”. 

Mas s’ha dirigit en anglès a una audiència d’unes 200 persones, entre elles funcionaris europeus, personal d’ambaixades i eurodiputats, i investigadors polítics de diversos països, i ha començat fent una introducció de la història de Catalunya i de la seva llarga tradició europeista i democràtica, per fer-los entendre que Catalunya no és una simple regió d’Espanya, sinó una antiga nació europea amb una institució d’autogovern que ha mantingut durant segles. Per això, com Pau Casals a l’ONU, Mas ha recordat que ja al segle XI Catalunya va fundar el que es considera el primer Parlament democràtic del món: les assemblees de pau i treva.

El president ha remarcat també que les seves conviccions sobiranistes per a Catalunya dins el marc europeu vénen de lluny quan ha llegit textualment cinc frases que va pronunciar fa onze anys en una xerrada a Barcelona sota el títol “Entre el desafiament i el compromís”. Mas ha recordat que ja aleshores, després de reconèixer el progrés que havia viscut Espanya, i també Catalunya, des de l’entrada a la UE, ja indicava que Catalunya no havia aconseguit completar les seves aspiracions nacionals i es demanava si Catalunya tindria una segona oportunitat i si aquesta no hauria d’arribar via Europa.

Cap als Estats Units d’Europa

És en aquest context que el president català ha expressat la seva convicció que el procés per a un estat propi per a Catalunya passa també per una reforma de la Unió Europea perquè es converteixi en una autèntica unió federal de països, a l’estil dels EUA, que amb 300 milions de persones té 50 estats federats. Seguint aquest model, Mas ha dit que Europa, amb 500 milions de persones, podria perfectament estar formada per 75 estats. Mas ha reconegut que, en aquest context, Espanya, França o Itàlia tindrien menys poder, “però nosaltres (Catalunya) tindríem més poder, perquè seríem un estat propi dins de la UE”.

I seguidament ha exposat que “si el pes de la història” impedeix formar aquests Estats Units d’Europa, aleshores “Catalunya aspiraria a tenir les mateixes eines que Dinamarca o Àustria”. 

No descarta noves eleccions si s’impedeix la consulta sobiranista

En la conferència de premsa prèvia a la seva intervenció, Mas ha dit que no descartaconvocar unes altres eleccions a Catalunya si s’impedeix per totes les vies consultar el poble de Catalunya sobre el seu futur. A dos dies de l’inici de la campanya, el president i candidat per a CiU, Artur Mas, ha obert la porta a fer unes noves eleccions ara sí ja en clau plebiscitària si es barra per totes les vies la convocatòria d’una consulta catalana sobre el futur de la nació.

“Volem els mateixos instruments, els mateixos poders que tenen els altres estats europeus de la nostra mateixa dimensió, però dins d’una Europa que serà necessàriament d’interdependències”, ha avançat Mas sobre quin seria l’eix de la seva intervenció.

Com va fer a Madrid al setembre, després de la massiva manifestació de la Diada i després del “no” del govern espanyol a negociar el pacte fiscal, ara el president de la Generalitat haexplicat a la capital comunitària la necessitat que Catalunya tingui un estat propi en el marc de la Unió Europea i que pugui expressar com vol que sigui el seu futur polític en un referèndum.

El viatge d’Artur Mas a Brussel·les respon a la voluntat del president d’ internacionalitzar la problemàtica catalana i la penúria econòmica a què la crisi i l’insuficient sistema de finançament han portat el país. Per això, Mas no solament ha exposat en la seva conferència al “think tank” Friends of Europe la reivindicació d’un estat propi, sinó que també ha reclamat als dirigents europeus que fomentin polítiques de creixement per sortir com més aviat millor de la recessió econòmica.

Text íntegre de la conferència d’Artur Mas a Brussel·les

 

Article publicat al 324.cat

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s