Creix l’oferta de llibres digitals en català

Llibres digitals per aquest Sant Jordi 2010

Llibres digitals per aquest Sant Jordi 2010

L’oferta d'”e-books” en català s’ha disparat en l’últim any i ja supera els 1.500 títols per aquest Sant Jordi. La diada de Sant Jordi de l’any passat va marcar l’inici del llibre digital, però aleshores només existia la plataforma Edi.cat, nascuda al setembre del 2008, i que disposava d’un catàleg de 80 llibres digitals. Aquest Sant Jordi, en canvi, s’hi ha sumat Leqtor.com, amb més d’un miler d'”e-books” en català en el seu catàleg, mentre que Edi.cat ha engreixat la seva musculatura aplegant 16 editorials catalanes i ampliant la seva oferta fins als 500 llibres digitals. Potser aquest any encara no es podrà parlar de la diada dels bits i les roses, però aquesta nova tecnologia de lectura pot viure la seva consolidació.

Encara no és gaire clar quin serà el model de negoci que s’acabarà imposant arran de la irrupció dels “e-books”, però tot i les reticències que existeixen, per aquesta campanya de Sant Jordi han aparegut diversos títols de manera simultània en format digital i en paper, per això començarem destacant-ne alguns acabats de sortir del forn:

En paper i en format digital alhora:

-“Se sabrà tot”, de Xavier Bosch. La novel·la que va guanyar el Premi Sant Jordi 2009està situada a la Barcelona de la bombolla immobiliària i gira al voltant del periodisme, els jocs de poder i la corrupció. El periodista, director i presentador del programa “Àgora” a TV3 i col·laborador del 3cat24.cat, ens presenta Daniel Santacana, director del diari “Crònica”, que plega precipitadament, el protagonista d’una història amb trets autobiogràfics que ens confessa: “El càrrec em va durar unes sabates”.

Un somni per als meus fills“, de Joan Laporta. El president del Barça parla de la seva trajectòria vital des d’un doble vessant, el Barça i Catalunya, i presenta sense complexos la seva manera de ser, de fer i de pensar: “Vaig ser educat en el catalanisme i en el barcelonisme”, proclama.

-“Política 2.0“, d’Ernest Benach. El president del Parlament aborda en aquest assaig les conseqüències del canvi que significa la nova filosofia 2.0 a la política europea i en concret a la catalana, i els reptes i oportunitats que suposa per a la democràcia.

-“Homes“, d’Isabel-Clara Simó. Un recull de relats sobre els homes que mira de capgirar els estereotips més arrelats tot capturant l’essència de diversos mascles contemporanis. Un llibre que continua el camí que l’autora ja va iniciar amb “Dones”. Perquè d’homes, diu l’autora, “n’hi ha de tot”.

A més d’aquests, ha aparegut en format digital i en paper el llibre “Tot Trinca“, de David Escamilla, un repàs extens de la trajectòria del grup de Canet de Mar des dels seus inicis fins a l’actualitat. I també el relat de Maria Cuesta, que ens explica la seva lluita contra la malaltia a “La meva anorèxia“. I per tancar aquest capítol, un llibre sobre les històries que els pobles repeteixen una i altra vegada fins a confondre realitat i ficció, “El falsari“, de Toni Orensanz, i tres llibres que tenen com a nexe la capital catalana: “Barcelona compte enrere“, un “thriller” escrit pel periodista d'”Els matins” de TV3 Pol Marsà; “Fantasmes de Barcelona“, de Sylvia Lagarda-Mata, “Una geografia espectral de les llegendes de Barcelona”, i “Barcelona a bon preu“, d’Albert Arnaus, que recull les seves 100 botigues preferides de la ciutat per comprar bo, bonic i a bon preu.

El primer cop:

La trilogia de Millennium, de Stieg Larsson. La gran triomfadora del passat Sant Jordi, el fenomen editorial de la novel·la negra, surt ara en un únic “e-book” que integra els tres títols de la saga per als qui vulguin enganxar-se a les aventures de Lisbeth Salander sense haver d’anar arrossegant pel carrer, pel metro o pel tren els tres títols per acabar emmagatzemant les seves 640 + 752 + 812 pàgines.

I com que tant el gènere de la novel·la negra com el de la narrativa policíaca i d’intriga viu un auge important, recollim també aquests títols que segueixen sent de plena actualitat: “La princesa de gel”, de Camilla Läkberg; “L’hipnotitzador“, de Lars Kepler, i més a propet de casa nostra, “La mala dona“, de Marc Pastor, basada en un cas real.

Canviant de registre, els lectors que vulguin acostar-se a l’escriptora romanesa-alemanya Herta Muller, Premi Nobel de Literatura 2009, poden llegir ara en format digital els dos primers llibres que van arribar en català a les llibreries al desembre passat. Es tracta de “L’home és un gran faisà” i “La bèstia del cor“.

En canvi, per aquells que vulguin deixar-se dur per l’atzar, hi ha “Invisible“, la darrera novel·la del mestre d’aquest recurs, Paul Auster, que juga a fer equilibris entre la realitat i la ficció i que té lloc, com no podia ser d’altra manera, a la ciutat de Nova York, però que també ens duu a París o a una aïllada illa caribenya.

Però si optem per quedar-nos a Catalunya per fer un viatge a través del temps, a la Besalú de l’edat mitjana del bandit sanguinari Boquica, o bé al dur i difícil període de la posguerra en un poble del Pirineu, podem descarregar-nos “La venjança del bandoler“, de Martí Gironell, o bé la novel·la “Les veus del Pamano“, la darrera obra de l’escriptor Jaume Cabré, recentment reconegut amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i que fa pocs mesos es va dur a la televisió en una minisèrie de TV3.

D’altra banda, per a lectors més menuts, s’ha dut a format digital el clàssic infantil de Sebastià Sorribas “El zoo d’en Pitus“, que ja fa més de 40 anys que va publicar La Galera.

I finalment, per als culers empedreïts, uns títols molt vinculats al FC Barcelona i al que pot arribar a provocar el sentiment blaugrana: l’última obra de Vicenç Villatoro, “Tenim un nom“,Premi Ramon Llull 2010, que tracta el sentiment culé com l’element integrador entre un pare i un fill; “Un any al paradís“, el diari del triplet d’Andrés Iniesta, escrit en primera persona per l’autor del gol d’Stamford Bridge, o “Pep Guardiola”, a càrrec de Jaume Colell i que revela nous secrets del tècnic del Barça.

Ara bé, cal estar atents als formats dels “e-books”, perquè encara no existeix un format únic per a tots els lectors digitals.

Article publicat al 324.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s