“L’últim triomf de Fèlix Bitllet

L’afer Fèlix Millet, el frau milionari comès al Palau de la Música Catalana i que ha sacsejat la societat civil catalana, ha tingut una forta repercussió a la xarxa. Poc després de destapar-se el cas, va començar a circular l’apel·latiu “Fèlix Bitllet” per referir-se a l’expresident de l’Orfeó. En poc temps els usuaris l’han incorporat a l’imaginari col·lectiu a través d’un videojoc com un nou home del sac, que en comptes de nens s’endú bitllets de 500 euros a cabassos com si res.

És l’últim triomf de Fèlix “Bitllet”: “Fèlix Bitllet, el videojoc”, un senzill videojoc basat en el clàssic “Pacman” en què Fèlix Billet va agafant diners a través de les fileres de butaques del Palau mentre un mosso el persegueix.

El boca orella ha fet que en menys d’una setmana el videojoc registrés 24.000 entrades. El web on s’allotja, Tentacle.cat, ha passat de les 100 visites diàries a multiplicar el tràfic finsa més de 12.000 “hits”. Una autèntica allau per a un webcòmic que ha hagut de canviar de servidor per no morir d’èxit. El creador del videojoc, Àlex Solà, diu que està “sorprès i encantat” pel “boom” de visites i el ressò mediàtic que ha tingut.

Empès per la demanda popular, aquest cap de setmana ha incorporat una aplicació que permet als usuaris fer constar el seu registre en un rànquing. De moment, el rècord està en prop dels 500.000 euros. “Serà difícil que algú arribi a la quantitat del senyor Millet”, diu rient Solà.

El creador de “Fèlix Bitllet, el videojoc” creu que l’èxit del joc rau en la seva proximitat. “Estem acostumats a videojocs sobre temes llunyans, i aquest és sobre un fet proper”. El seu objectiu en crear-lo no era cap altre que riure, “riure per no plorar”, afirma. Àlex Solà pensa que el fet que tanta gent s’hagi animat a jugar-hi té un efecte catàrtic. “És un antídot”, diu, contra el desànim que ha calat entre els catalans.

Felix Bitllet, el videojoc

Felix Bitllet, el videojoc

Però en “Fèlix Bitllet” no només ha aconseguit tenir el seu propi videojoc. Al Facebook, la xarxa social preferida pels internautes, en Santi Cerezo, va crear el grup “Fèlix Millet Bitllet fans club”. “Em va sorgir un dia tot escoltant en Fuentes, quan anava a treballar”. El grup de fans del senyor Bitllet, però, és pura ironia. “Aquests fets que degraden la simbologia del país s’han de tallar d’arrel”, diu el seu creador, que conclou que el “millor és fer un grup al Facebook utilitzant la mateixa hipocresia, ironia i demagògia amb què tracten el tema els partits polítics, la gent implicada i la justícia”.

Un altre dels grups més veterans és “Desterrar Fèlix Millet”, creat per Jordi Herbera Dolcet. “El vaig crear la primera o segona setmana que va esclatar tot”, explica, i ho va fer per donar sortida al sentiment de “ràbia, perplexitat”. En contraposició, la mateixa nit va crear el grup “Guardiola for president”. “La cara i la creu. L’esperança, alguna cosa a la qual agafar-se”, diu Herbera.

Però el grup al Facebook sobre el “cas Millet” que ha sumat més adhesions fins ara és“PRESÓ per a FÈLIX MILLET”, amb més de 2.000 membres. Darrere seu hi ha “Exigim que Fèlix Millet torni la Creu de Sant Jordi”. Té més de 750 membres i el va crear un excantaire del Cor Infantil i del Cor Jove de l’Orfeó, Manuel García Botaya.

“Vaig decidir crear el grup després de veure la protesta dels cantaires que es va fer davant del Palau el 18 de setembre. Penso que va ser un moment important i que es pot considerar el naixement del nou Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.”

El que va acabar de motivar-lo van ser les acusacions de Fèlix Millet que els cantaires cobraven en negre. “El fet que el senyor Millet parlés malintencionadament dels cors al jutge per exculpar-se va ser vergonyós. Això demostra que a més de ser amic d’allò que no és seu, ha volgut fer mal i embrutar el nom d’una institució senyera a casa nostra i formada per persones que viuen per la música guanyant poc o res. Això ho trobo inacceptable“, conclou l’excantaire.

Precisament, el tercer grup en nombre de membres també és fet per un altre excantaire, Pere Andreu Jariod, que en qualitat de periodista musical i de signant del Manifest per al Palau de la Música Catalana va voler donar un cop de mà a la persona que el va tirar endavant, la Mònica Pagès. El grup, creat el 28 de setembre ha aplegat 397 membres. “L’objectiu de crear el grup va ser difondre aquesta iniciativa de reivindicació musical a través de la xarxa i vam pensar que el Facebook seria un bon canal de difusió”, diu l’excantaire. “A diferència de la gent que s’ha adherit al manifest real, al grup del Facebook s’hi apunta qui vol, no necessàriament músics, ni gent professional de la música. Tot i això, s’hi han inscrit des d’entitats musicals fins a cantaires de l’Orfeó i altres cors, però també molts melòmans en general”, afegeix Pere Andreu Jariod.

Però la febre “Bitllet” no s’acaba aquí. En total, hi ha més d’una vintena de grups al Facebook, alguns volen presó per a Millet i d’altres li demanen diners, o tot el contrari: reivindiquen que ells mai n’han rebut res. Altres grups es pregunten per què el cas ha sortit a la llum precisament ara, i no hi falta el que comença amb la coneguda fórmula “Estic segur que trobo 1.000 persones a qui no els agrada…”. Hi ha qui fins i tot li ha suplantat la identitat i s’ha registrat com a “Fèlix Bitllet”.

Mentre a Twitter corre la recomanació d’un vídeo titulat “La justícia dels diners: Enric Duran vs. Fèlix Millet”, una comparació dels dos processos judicials que subratlla les grans diferències entre el cas de l’anomenat “Robin Hood dels bancs” i l’expresident de l’Orfeó. El vídeo, penjat només dues setmanes enrere, el 25 d’octubre, ja passa de les 1.600 reproduccions.

També s’han fet sentir darrerament dues cançons diferents sobre el cas. D’una banda el gag de Polònia “El cant dels pàjarus”, penjat tant al web del programa com també al YouTube, en què els cantaires interpreten una peculiar versió d'”El cant dels ocells”. De l’altra, una nova versió del clàssic “Money, money” en forma de “Qui el va parir en Millet”, que des del 22 d’octubre ja ha estat clicat més de 24.400 vegades.

Tot plegat, un mostra que molts catalans han afilat l’enginy i l’humor aquests darrers mesos, de totes les maneres possibles, per convertir-los en una eina eficaç de doble tall: sàtira i denúncia. I també és una mostra que a la xarxa, un cop més, hi han trobat un mitjà idoni per penjar i fer córrer el seu missatge. Aquest és en realitat, el triomf últim de Fèlix “Bitllet”.

Article publicat al 324.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s